Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koning staakt marteling Saoedische blogger voorlopig

  •  
16-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
blog_300.jpg
Zaak tegen 'godslasteraar' die tot 1000 stokslagen werd veroordeeld, teruggestuurd naar rechtbank
De Saoedische koning heeft ingegrepen in de strafuitvoering tegen een kritische blogger die tot een marteling met 1000 stokslagen was veroordeeld. De straf, die werd opgelegd wegens ‘godslastering’ lokte wereldwijd protest uit.
Raif Badawi bezweek bijna aan de eerste reeks van 50 stokslagen die vorige week door de beulen aan hem werden uitgedeeld. De geseling van deze week werd uitgesteld wegens zijn slechte gezondheid. Nu heeft echter de koning ingegrepen en de zaak terugverwezen naar de rechter, meldt de BBC.
Badawi is de oprichter van het Liberale Saoedische Netwerk, een webforum waar gediscussieerd werd over politiek en religie in de streng islamitische oliestaat. Aanvankelijk werd hij met rust gelaten maar na het uitbreken van de Arabische Lente werden de Saoedische heersers nerveus van de vrije gedachten. Badawi werd opgepakt en kreeg naast de marteling een gevangenisstaf van 10 jaar opgelegd  vanwege teksten als :
Secularisme (de scheiding van religie en staat, red.) respecteert iedereen en kwetst niemand. (…) Secularisme (…) is de praktische oplossing om landen (inclusief het onze) uit de Derde Wereld te tillen en in de eerste. 
Amnesty International voerde wereldwijd actie tegen het vonnis.
Lees ook op Joop:
Correctie: Aanvankelijk werd vermeld dat Badawi zweepslagen krijgt toegediend, het zijn stokslagen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.