109

Koning: ‘Vluchtelingen opvangen moet onderdeel Nederlandse beschaving zijn’

Het opvangen van vluchtelingen zou onderdeel moeten zijn van de Nederlandse beschaving. Dat heeft koning Willem-Alexander geantwoord op vragen van de NOS tijdens zijn staatsbezoek in Parijs. Hij vindt ook dat hij daar als koning zelf een rol in moet spelen.

Volgens Willem-Alexander is het zijn rol in de samenleving om ‘samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend’ te zijn. Dat houdt volgens de koning in dat hij er is waar mensen hem nodig hebben, of dat nou vluchtelingen zijn, of Nederlanders die zich bedreigd voelen.

Ook liet Willem-Alexander weten geregeld vluchtelingen te spreken, maar dan wel achter gesloten deuren. In januari was hij nog op bezoek in het azc in Ter Apel. Na dat bezoek kreeg de koning de nodige hoon te verduren, omdat op foto’s geen vluchteling te bekennen was, maar alleen medewerkers en een lege zaal.

Ook koningin Máxima liet weten dat het koningspaar veel vluchtelingen spreekt. Volgens haar gebeurt dat tijdens de vele werkbezoeken die zij afleggen. Voor de medewerkers van vluchtelingencentra hebben de koning en koningin niets dan lof. Volgens Willem-Alexander moeten we dan ook trots op hen zijn en op het goede werk dat zij doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (109)