Laatste update 21:09
10

Koningin Wilhelmina overwoog ruil met nazi’s om Leopold III te redden

Om een vrijlating van de Belgische koning Leopold III te forceren, heeft de toenmalige Nederlandse koningin Wilhelmina geprobeerd het met de nazi’s op een akkoordje te gooien. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, hadden hooggeplaatste functionarissen uit de entourage van Adolf Hitler een vluchtweg kunnen krijgen via Nederland, als de Belgische vorst terug mocht keren naar zijn land. In 1944 werden Leopold en zijn gezin naar Duitsland gedeporteerd. Wilhelmina zou zich grote zorgen hebben gemaakt over het lot van Leopold, meldt Trouw.

Om het een en ander in gang te zetten zou Wilhelmina aan het einde van de oorlog geïnformeerd hebben bij minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens of zo’n uitruil mogelijk zou zijn. De minister zou via het Vaticaan moeten ‘aftasten’ of hoge nazi’s een vrijgeleide kon worden geboden over Nederlands grondgebied. Op dat moment leed Duitsland zware verliezen en was D-Day al achter de rug. Wilhelmina deed haar verzoek aan Van Kleffens na een gesprek met de Belgische koningin-moeder Elisabeth.

Dat de Nederlandse vorstin wat ver van de werkelijkheid afstond, blijkt uit de titel van een bundel met originele oorlogsdagboeken van Van Kleffens die vandaag uitkomt, waar de onthulling in opduikt: ‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet’. Leopold en zijn gezinsleden werden pas een jaar na het verzoek in de omgeving van het Oostenrijkse Salzburg bevrijd door Amerikanen.

Cc-foto: Robert Schnek

Geef een reactie

Laatste reacties (10)