70

‘Koningslied kostte ruim half miljoen euro’

Maar geen geld voor een taalkundige om de tekst te checken

Het Koningslied dat in 2013 werd gemaakt ter ere van de nieuwe koning heeft geen 150.000 euro, maar 550.000 euro gekost. De Nederlandse Publieke Omroep betaalde mee aan het nummer en trok er 150.000 euro voor uit, maar uit de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldigingen blijkt nu dat daarbovenop nog eens 400.000 euro is uitgegeven aan de productie van het liedje.


Waar het geld aan uitgegeven is, is niet helemaal duidelijk. De artiesten kregen niet betaald, omdat zij het deden voor het goede doel Oranjefonds. Ook componist John Ewbank heeft geen factuur verstuurd voor zijn werk of het gebruik van de studio. Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zouden de kosten gemaakt zijn voor de huur van de studio en activiteiten in en om Ahoy.

Nadat het lied op de radio werd gepresenteerd barstte een storm van kritiek los. Voornamelijk vanwege de vele taal- en grammaticale fouten. Eén ding is dan ook zeker; het geld is in ieder geval niet uitgegeven aan een taalkundige. 

Update 13.30

NRC Handelsblad zet min of meer uiteen waar het geld aan uitgegeven is. Ahoy heeft geen kosten voor de zaalhuur in rekening gebracht, maar wel voor andere zaken, zoals energie, beveiliging, EHBO, brandweer, technisch personeel en schoonmaak. Welk bedrag dat exact is, wil Ahoy niet kenbaar maken, maar het zou om een fractie van het totaalbedrag gaan. Verder schrijft NRC:

In de jaarrekening staat niet uitgewerkt waaraan het geld precies is uitgegeven. Volgens een woordvoerder van de NPO zou het geld zijn uitgegeven aan “de productie van het Koningslied, de app, de videoclip en het totstandbrengen van de liveverbinding”. De RVD zegt dat “onder meer kosten zijn gemaakt voor studiohuur en kosten in verband met de activiteiten in en om Ahoy”. De RVD laat weten dat meer gedetailleerde informatie volgt zodra deze beschikbaar is. Verder meldt de RVD dat de fondsen van het Comité zijn geworven bij “hoofdzakelijk private partijen”: “er zijn voor zover bekend geen financiële bijdragen van de Rijksoverheid geweest.” Het Comité zelf is intussen ontbonden.

Update 19:30

Inmiddels heeft de Nederlandse Publieke Omroep bevestigd dat dat er 550.000 euro is uitgegeven aan het Koningslied, dat was geschreven voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. 

De Telegraaf wil inzicht in de uitgaven en doet daarvoor een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). “De juridische stap is nodig omdat de NPO niet wil uitleggen waar de 550.000 euro aan is uitgegeven”, schrijft de krant. 

Geef een reactie

Laatste reacties (70)