Laatste update 12:41
22

Lid Koninklijk Huis maakte ook gebruik van speciale kortingen Volkswagen-importeur

Bij onderzoek naar het omkoopschandaal van auto-importeur Pon, blijkt het Koninklijk Huis van een vergelijkbare kortingsregeling gebruik te maken als Henk Kamp. Het Volkswagenconcern gaf leden van de koninklijke familie volgens het NRC jarenlang speciale kortingen op het leasen van auto’s. Dit komt naar voren in het justitieonderzoek naar omkoping door Pon bij aanbesteding van dienstauto’s voor de politie en het leger.

Het schandaal kwam aan het licht nadat Nieuwsuur onthulde dat oud-Minister Henk Kamp (VVD) ook gebruik maakte van dergelijke kortingen bij het leasen van auto’s en mogelijk zelfs strafbaar handelde. Het Openbaar Ministerie koos er echter voor om Kamp niet te vervolgen, terwijl zijn medewerkers voor vergelijkbare of kleinere vergrijpen werden ontslagen en vervolgd.

De Rijksvoorlichtingsdienst erkent dat tenminste één lid van het Koninklijk Huis auto’s huurde voor ‘aangepaste tarieven’. Volgens de RVD heeft ‘minstens één, maar zeker niet allemaal’ gebruik gemaakt van speciale kortingen van Pon. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn in ieder geval sowieso niet betrokken bij het schandaal volgens de RVD.

De kortingsregelingen van het autobedrijf voor bekende mensen en regeringsleiders is inmiddels door het bedrijf afgeschaft omdat het te duur werd. Hoeveel korting er werd gegeven is niet duidelijk.

Pon kocht vorig jaar nog voor 12 miljoen euro strafvervolging af voor corruptie omtrent de aanbesteding van politie – en legerauto’s.

Lees ook: OM vervolgt Henk Kamp (VVD) niet in omkoopschandaal, ondanks bewijs

 

Geef een reactie

Laatste reacties (22)