9

‘Kony2012 doet iets wat de wereld 25 jaar heeft nagelaten’

Journalist en Oeganda-kenner Marcia Luyten in Pauw en Witteman over de campagne Kony2012

Na het enorme succes heeft de documentaire en publiciteitscampagne Kony 2012 ook veel kritiek geoogst. In Pauw en Witteman neemt Marcia Luyten het op voor de makers, die boven alles wereldwijde aandacht hebben gegenereerd voor Oeganda en de gruweldaden van militieleider Joseph Kony. Iets wat geen enkele non-gouvernementele organisatie, maar ook geen enkele journalist ooit is gelukt.


Pauw en Witteman:

Een wereldwijde campagne tegen oorlogsmisdadiger Joseph Kony is een enorme hit op internet. De film Kony 2012 is een 29 minuten durende documentaire waarin de gruweldaden van deze man te zien zijn. De film staat sinds maandag online en heeft al tientallen miljoenen kijkers getrokken en is trending topic op Twitter.

Joseph Kony is een Oegandese guerrillaleider, die gruwelijke misdaden op zijn geweten heeft. Hij is de leider van de christelijke Oegandese verzetsbeweging LRA (Lord’s Resistance Army). Deze beweging ronselt kindsoldaten en laat ze moorden en verkrachten.

Het doel van de campagne is om Joseph Kony’s gruweldaden bekend te maken bij het grote publiek en zijn arrestatie te bespoedigen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag beschuldigde Kony in 2005 al van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar tot nu toe kon hij niet worden gearresteerd.
Marcia Luyten is journalist en publicist, onder meer voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Tot voor kort woonde en werkte ze in Kampala, Oeganda.

Als repliek op een kritisch artikel van de Washington Post, heeft de regisseur van de film deze reactie geschreven. 

Bezoek de website van de organisatie achter de film: Invisible Children.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)