50

‘Koopkracht chronisch zieke en gehandicapte daalt dramatisch’

Doordat het kabinet de fiscale aftrek van zorgkosten heeft beperkt, krijgen gehandicapten en chronisch zieken minder hoge toeslagen

In vergelijking met 2008 gaan vele gehandicapten en chronisch zieken er honderden euro’s op achteruit. Dat berekende het Nibud voor de Gehandicapten Raad (CG-Raad). Het verschil in koopkracht tussen deze groep en huishoudens die geen extra zorgkosten hebben groeit volgens de CG-Raad ‘dramatisch’. Ze roept het kabinet daarom op om gehandicapten en chronisch zieken te ontzien bij de komende bezuinigingen.

Vanaf 2011 hebben chronisch zieken en gehandicapten tussen de 180 euro en 1244 minder te besteden. De CG-Raad geeft enkele voorbeelden. Zo heeft een bijstandspaar in 2011 312 euro minder te besteden dan in 2008. Voor een alleenstaande met een minimumloon is dat 528 euro. De grootste verliezer is een paar met een minimumloon. Zij gaan er jaarlijks 1272 euro op achteruit.

De koopkrachtdaling bij chronisch zieken en gehandicapten wordt met name veroorzaakt doordat het kabinet de aftrekmogelijkheden voor zorgkosten heeft ingeperkt. Het verzamelinkomen wordt daardoor hoger en die zorgt er voor dat gehandicapten en chronisch zieken voor lagere toeslagen in aanmerking komen. Ze krijgen bijvoorbeeld minder huurtoeslag en een hogere eigen bijdrage voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)

NRC: ‘Fors verlies koopkracht chronisch zieken’
cc-foto: Janet

Geef een reactie

Laatste reacties (50)