73

‘Kooprecht zorgt voor gespleten wijken’

Huurders worden lekker gemaakt om ‘goedkoop’ een huis te kopen van een corporatie maar kopen een kat in de zak 

Het kabinet wil het kooprecht invoeren, maar lijkt niet te voorzien wat de gevolgen daar van kunnen zijn. Huurders die het net kunnen betalen kopen een slecht onderhouden huis wat ze niet kunnen opknappen. Gevolg: een gespleten wijk.

De Pers schreef woensdag een verhaal over Lelystad. In de Zuiderzee- en Atolwijk in de Flevolandse hoofdstad heeft het overkopen van huurhuizen van corporaties voor gespleten wijken gezorgd. Woningcorporatie Centrada mocht vanaf 1999 haar huurhuizen verkopen omdat ze in zwaar weer terecht was gekomen. De verkoop verliep kriskras door de wijk en spleet de wijk uiteen.

Eric Bosman, woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties legt in De Pers uit dat het kooprecht niet gaat werken.

Huurders het recht geven een woning te kopen klinkt leuk, maar dat is het niet. Die zitten niet te wachten op de kooprechtplannen van het kabinet. Het is een ziekmakend snoepje uit het regeerakkoord”, zegt hij. “Wanneer corporaties woningen gedwongen moeten verkopen aan huurders, dan gaat dit ten koste van de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk. Het corporatiebezit raakt versnipperd, zodat er rotte plekken in de wijk ontstaan.

Volgens de Lelystadse wethouder Jop Fackeldey is het experiment in Lelystad een wijze les voor het kabinet. In zijn stad zijn toentertijd vele huizen in slechte staat verkocht wat voor de problemen heeft gezorgd. Een weg terug is er niet. “Wat echt zou helpen, is als de woningen worden terugverkocht en de bewoners schuldsanering krijgen aangeboden, maar dat is ontzettend onrendabel voor de corporaties.”
De Pers: Den Haag is dit nou wat we willen?

cc-foto: Cermivelli

Geef een reactie

Laatste reacties (73)