38

Kopenhagen blijft chaotisch, al zegt VS geld toe

Onderhandelingen nog steeds moeizaam ... Merkel roept VS op tot daadkracht ... Clinton zegt geld toe ... Delegatie WNF uit congreshal verwijderd

Het blijft chaos bij de klimaattop in Kopenhagen. De internationale delegatie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en vertegenwoordigers van andere organisaties zijn verwijderd uit de congreshal. Intussen verlopen de onderhandelingen moeizaam. Toch is er een succesje: de VS hebben toegezegd hun deel bij te dragen aan de mondiale financiële hulp.

Door redactie Joop

Het meest opvallend is de verwijdering van WNF en consorten door de VN-politie, donderdagmorgen kort voor vieren door de VN-politie verwijderd uit het Bella Centrum in Kopenhagen, meldt NRC. Het WNF en andere organisaties hadden eerder geweigerd het conferentiecentrum te verlaten uit protest tegen het niet toelaten van een groot aantal waarnemers en adviseurs in het congrescentrum in de Deense hoofdstad.

Sneeuwmannen-protest tegen opwarming Aarde. CC foto: Wstera2

De Verenigde Staten zijn bereid bij te dragen aan financiële hulp van 100 miljard dollar (75 miljard euro) per jaar vanaf 2020, meldt de Volkskrant. Eerder stelde de EU al 100 miljard euro per jaar voor, waarvan de Unie een ‘eerlijk deel’ voor haar rekening wil nemen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep de VS donderdag in een toespraak op om ambitieuzer te zijn met hun klimaatdoelstellingen. Ze vroeg de Amerikanen om forsere reducties in de uitstoot van broeikasgassen. Merkel sprak de hoop uit dat “de aanwezigheid van honderd regeringsleiders en staatshoofden nieuwe energie losmaakt voor een succesvolle afloop”.

Ondanks het moeizame overleg zouden de regeringsleiders er toch op zijn gebrand om hoe dan ook een akkoord te sluiten, al dan niet in afgezwakte vorm. De 115 regeringsleiders willen morgen niet voor niks allemaal aanwezig zijn in Kopenhagen, aldus NRC.

Lees ook: WNF van klimaattop verwijderd (Johan van de Gronden)

Foto: Greenpeace International (Flickr/CC)

Mis niets. Volg Joop op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (38)