35

Koppejan: Asieladvocaat mag niet meer wobben

Maatregel zou er volgens het CDA-Kamerlid toe leiden dat de Minister Asiel en Immigratie meer gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid

Bij gevallen waarin de minister zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt, zou een asieladvocaat in de toekomst niet meer morgen ‘wobben’ (via de Wet Openbaarheid Bestuur – red.). Dat zegt CDA-Kamerlid Ad Koppejan donderdag in Trouw. Hij wil dat de minister voortaan meer zijn hart kan laten spreken en dat kan volgens hem alleen wanneer asieladvocaten niet meer kunnen spitten in de documenten waarin staat hoe de minister precies tot zijn beslissing is gekomen. Dat zou volgens hem een precedentwerking hebben.

Het Kamerlid wil de nieuwe regel voor asieladvocaten invoeren omdat het volgens hem beter is ‘zulke dingen’ achter de schermen op te lossen.

De minister moet veel meer gebruik kunnen maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Dat hij dat niet doet, komt doordat asieladvocaten zijn overwegingen kunnen ‘wobben’ en dat heeft een precedentwerking. Wij stellen daarom voor om die WOB-mogelijkheid terug te draaien. Dan krijgt de minister meer de ruimte om zijn hart te laten spreken.

Ad Koppejan, eerder één van de dissidenten die niet akkoord ging met de uitzetting van Mauro, kwam later op zijn beslissing terug toen duidelijk werd dat Mauro in Nederland een studievisum mocht aanvragen. Hij heeft er nu alle vertrouwen in dat het goed komt met Mauro, zegt hij in Trouw.

Ik heb er alle vertrouwen in dat in de loop van de tijd andere oplossingen voor Mauro komen, zodat hij hier definitief kan blijven. Bijvoorbeeld doordat hij kennismigrant wordt, of doordat er ergens de komende jaren een structurele regeling komt voor gevallen als Mauro, zoals het CDA-congres ons en de minister heeft opgedragen.

Trouw: ‘Minister moet ongezien kunnen beslissen’

Geef een reactie

Laatste reacties (35)