Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koreaanse families mogen elkaar, heel even, weer zien

  •  
05-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nzkorea300.png
Noord- en Zuid-Korea bereiken akkoord: families die elkaar sinds jaren 50 niet hebben gezien, krijgen kans op reünie in februari
Noord- en Zuid-Korea hebben een akkoord bereikt. Families die elkaar sinds de jaren 50 niet hebben gezien, krijgen van 20 februari tot 25 februari de kans op een reünie. Dat meldt onder meer de NOS. 70.000 mensen hebben zich opgegeven voor de reünie, middels loting wordt gekozen wie mag.
Vorig jaar september stond zo’n reünie al gepland, maar Noord-Korea blies dat op het laatste moment af, vanwege ‘vijandelijkheden’ van Zuid-Korea. Dat land houdt komend voorjaar een gezamenlijke militaire oefening met de VS. Ook nu moet dus nog blijken of de familiehereniging daadwerkelijk door zal gaan. Critici menen dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de familiehereniging wil gebruiken om de oefening met de VS tegen te houden.
Sinds de jaren vijftig leven miljoenen Koreanen gescheiden van hun families. Niet alleen kunnen ze elkaar fysiek niet treffen, ook contact via telefoon of e-mail kan niet. Sinds 1085 zijn er achttien reünies geweest. In totaal hebben 22.000 families elkaar kort kunnen treffen, maar dat was slechts eenmalig.
cc-foto: Dennis Kruyt

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.