Laatste update 10:58
12

Korps Mariniers verwelkomt eerste vrouw op de training

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is een vrouw begonnen aan de opleiding tot marinier. Dat heeft minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) aan de Tweede Kamer laten weten. De identiteit en trainingslocatie van de vrouw blijven geheim, zodat zij in alle rust haar opleiding kan volgen.

De opleiding van elite-eenheid Korps Mariniers is sinds 1 januari 2017 opengesteld voor vrouwen. De toelatingseisen zijn daarbij exact hetzelfde voor mannen en vrouwen. Het is onbekend hoeveel vrouwen zich het afgelopen jaar hebben aangemeld voor de training, maar tot nu toe was er nog geen vrouw die de loodzware keuring wist te doorstaan.

Het Korps Mariniers bestaat sinds 1665 en telt zo’n 2300 mariniers. Bij het openstellen van de opleiding voor vrouwen, werd tegelijkertijd in de Kamer gesproken over invoering van de dienstplicht voor vrouwen. Dat betekent overigens alleen dat vrouwen vanaf 17 jaar ook een brief over de dienstplicht zullen ontvangen, de dienstplicht zelf is sinds 1997 opgeschort en dat blijft voorlopig ook zo. Volgende week wordt over de dienstplicht voor vrouwen gestemd, alleen de SGP lijkt tegen te zijn.

Bron: Omroep West / Beeld: Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (12)