68

Korpschef Bouman: Agenten nooit vervolgen voor doodslag

Korpschef wil speciale berechting van agenten die burger doodschieten, met eigen poule van gespecialiseerde advocaten

Woensdag werden twee agenten die in Rotterdam Mike Stok doodschoten door de rechter schuldig verklaard voor doodslag en poging tot doodslag. Toch besloot de rechter hen te ontslaan van rechtsvervolging omdat er sprake zou zijn geweest van zogenoemd ‘putatief noodweer’. Korpschef Gerard Bouman haalde opgelucht adem, maar pleit nu ook voor een herziening van de berechting van agenten die een burger doodschieten.

Bouman in het AD:

Er is een groot verschil tussen burgers en agenten. Als mensen op straat ruzie krijgen, dan kunnen ze de benen nemen. Politiemensen kunnen niet weglopen. Wij moeten er naar toe. En als er een situatie is die alleen met geweld kan worden gestopt dan moeten zij die met geweld stoppen. Dat is geen keuze. Ze moeten. Als wij dan in hetzelfde strafrechtelijke circuit komen als burgers die een strafbaar feit plegen, zijn we het spoor volledig bijster. 
Agenten zouden na een dodelijk schietincident niet meer vervolgd moeten worden voor doodslag. Het doet zo’n onrecht aan hun positie. Een politieman gaat niet met het idee van huis om zijn vuurwapen te gebruiken. Maar als hij dat doet, moet je toetsen of hij de regels goed heeft nageleefd. En als dat niet zo is, kun je hoge straffen opleggen. Dat snapt iedere agent.

Ook wil de Nationale Politie een eigen poule met gespecialiseerde advocaten samenstellen die piketdiensten draaien, voor het geval een politieagent in een schietincident wordt aangemerkt als verdachte. Er moet altijd een groep goede advocaten klaarstaan, aldus Bouman, die de advocaten ook intern wil scholen. 
Geen extra geld
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft donderdag laten weten dat er geen extra geld vrij zal komen voor agenten. De politiebonden voeren al weken actie voor een betere CAO, maar Van der Steur houdt voet bij stuk. Bij de start van de eredivisie houden de agenten een werkonderbreking, behalve in Rotterdam bij Feyenoord – FC Utrecht, omdat Rotterdam eerder al werd getroffen door politieacties. 

cc-foto: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (68)