Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Korpschef Bouman gooit de handdoek in de ring

  •  
01-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Bouman_300.jpg
Hoofd Nationale Politie stapt op vanwege reorganisatie en schandalen
Korpschef Bouman is opgestapt. Zijn positie stond al langer onder druk door de aanhoudende problemen bij de Nationale Politie. Zo dreigden de politiebonden eerder dit jaar nog hun vertrouwen op te zeggen in de politiechef, nadat er twijfel was ontstaan over de vorming van de Nationale Politie.
RTEmagicC_Bouman.jpg
Op zijn eigen weblog schrijft Bouman: “Voor het korps en voor mijzelf is het goed dat ik tot dit besluit ben gekomen. Ook al verschaft het mij op dit moment geen opluchting of voldoening.”
Update 12.00 Korpschef Bouman is niet onder druk gezet om op te stappen. Dat zegt minister Van der Steur. “Dit is een besluit dat hij zelf heeft genomen”, aldus de minister. Hij zou zijn opgestapt omdat hij wist dat hij de voltooiing van de reorganisatie niet meer zou kunnen afronden vanwege zijn pensionering. Bouwman is 63 jaar.
Ik denk dat hij zich dat terecht heeft gerealiseerd. Ik vind het verstandig dat iemand anders de klus nu oppakt en dan ook kan afronden. Want dat is in het belang van de politie.
Update 13:45 De korpschef ontkent zelf dat hij vanwege zijn pensionering vertrekt. Dat meldt RTL  Nieuws. De Nationale Politie is twee jaar geleden, per 1 januari 2013 ingevoerd. De 25 regionale korpsen en het KLPD werden tot een een korps met tien politieregio’s omgevormd. De reorganisatie van de politiediensten leverde de nodige spanningen op tussen politietop, personeel en vakbonden.
Politiemensen wisten niet waar ze aan toe waren en vreesden voor hun baan. Bouman zou zich niet genoeg ingezet hebben om de problemen op te lossen en geen gekozen hebben voor de werknemers. Een voorbeeld daaarvan is dat de politietop naar de rechter stapte om een geplande staking van politiemensen tijdens de Cyber Security-top in Den Haag te voorkomen. 
De politiebonden kwamen april dit jaar samen en bekenden aan minister Van der Steur geen vertrouwen te hebben in het  ‘het huidige proces van de vorming van de Nationale Politie’. Meerdere overleggen met Bouman zelf leverden geen andere resultaten op. Ook bleek – uit een enquête van NB – dat driekwart van de politiemensen de dienstverlening aan burgers vindt verslechteren. 
Daarnaast waren er schandalen met de aankopen van communicatienetwerk C2000 en blaastesten. Ook zouden politiemensen corrupt zijn en omgekocht zijn vanwege de aanschaf van nieuwe politieauto’s. Ook de registratie van ziekteverzuim klopte niet, bleek uit onderzoek van TNO. Van 12 procent van de politiemensen was onduidelijk waarom ze thuis waren en wat hen mankeerde. 
Verder moesten 19.000 dienstwapens gecontroleerd worden door een fout. Door het ontbreken van een onderdeel kon het wapen afgaan als het viel. Bouman kwam ook in opspraak toen een verslag van hem uitlekte waarin hij de bestuurders van Sint Maarten corrupt noemt.
De Tweede Kamer heeft inmiddels om opheldering gevraagd omtrent het opstappen van de korpschef. Zij vinden de verklaringen van de minister en Bouman zelf te tegenstrijdig. CDA-Kamerlid Oskam: “Het is weer een teken dat er heel veel mis is bij het ministerie.” De coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat Van der Steur in een brief de zaak opheldert. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.