Laatste update 12:19
39

Korpschef haalt uit naar discriminatie en intimidatie binnen politie

De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, heeft zich in een blog op het interne netwerk hard uitgelaten over misdragingen als discriminatie, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag door agenten.

,,Op straat accepteren we het niet en binnen onze eigen gelederen ook niet”, aldus Akerboom in zijn op zaterdagochtend geplaatste blog. ,,Ik verwacht van iedereen binnen het korps hetzelfde. Leidinggevenden voorop. Ik vraag iedereen in het korps om je ogen niet te sluiten voor gedrag dat niet door de beugel kan, dit bespreekbaar te maken met de collega’s, leidinggevenden of bij vertrouwenswerk.”

Hij komt tot zijn waarschuwing nadat een teamchef van de politie Midden-Leiden eerder deze maand via Instagram stelde dat klachten over dergelijke missstanden genegeerd worden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Breaking the Blue Wall Of Silence. Lichtschijners (ik noem ze bewust geen klokkenluiders) binnen onze organisatie lopen tegen deze muur op. Ze kaarten structurele problemen en grensoverschrijdende zaken binnen onze organisatie aan. De vele collega’s die mij via insta benaderen, hebben inmiddels mentale en/of lichamelijke klachten hiervan opgelopen. 1 collega zei tegen mij:”Ik ben zo loyaal naar mijn organisatie, ik zou mijn leven ervoor geven. Ik dacht dat er voor mij gezorgd ging worden toen ik zaken die het licht niet kon verdragen in beeld bracht. Helaas was het een 1-zijdige liefde.” Weer een andere collega zegt:”toen ik zaken van intimidatie, racisme en machtsmisbruik aankaartte bij mijn leidinggevenden, zeiden deze dat ze al die mensen waar ik over sprak, niet op non-actief konden zetten gezien de capaciteitsproblemen op ons team. Dus toen ben ik maar weggegaan.” Opvallend is dat het allemaal collega’s uit de eenheden Rotterdam en Den Haag zijn. Velen staan op de bekende T-splitsing, blijven of weggaan. Ze vinden geen steun bij hun leidinggevenden en lopen tegen een muur op. Veelal verkeren deze leidinggevenden in een inner circle, waarbij men niet altijd radicaal openhartig is naar elkaar. De sfeer en omgangsvormen op de werkvloer zijn vaak een reflectie van het vertoonde leiderschap. Ons werk is intens en vraagt om loyaliteit naar elkaar toe, een soort broeder-/zusterschap. Maar moet loyaliteit ten koste van alles gaan, ook als je ziet dat er grote misstanden binnen onze politie-organisatie en zelfs op managementniveau plaatsvinden. Weinig mensen durven dat zwijgen te doorbreken, om welke voor hen legitieme reden dan ook. Onze eerste loyaliteit moet zijn naar het recht. En als iemand, die betaald wordt om dat recht te bewaken, datzelfde recht intern ondermijnt, dan is het onze taak om op te staan en onze stem te laten horen. Doe je dat niet, dan ben je onderdeel van het probleem. Mijn oproep aan leidinggevenden: koester je moedige lichtschijners, neem hen serieus, zorg voor hen. Zij zijn het morele compas van onze organisatie. Zeg nee tegen fout gedrag and lead by example!🙏🏼#stopthebluewallofsilence #politievooriedereen

Een bericht gedeeld door Fatima (@the_rose_thatgrewfrom_concrete) op

cc-foto: Frans Berkelaar

Geef een reactie

Laatste reacties (39)