42

Korpschef: ‘Mijn agenten zijn geen cowboys’ – Of toch wel?

Politie lost bij drie verschillende incidenten schoten … Rotterdamse korpschef Frank Paauw neemt het in het AD op voor zijn mannen

Vorige week vrijdag achtervolgden agenten een gewapende man, die naar een terras van een café vluchtte. Ze zagen zich genoodzaakt om het vuur te openen, al zaten er op dat moment tientallen mensen op het terras. Het gevolg: een omstander werd geraakt. De Rotterdamse korpschef Frank Paauw reageert in het Algemeen Dagblad met een haast Nixoniaanse ontkenning: ‘Mijn agenten gaan niet als cowboys door de stad.’

In het AD probeert Paauw het beeld dat heerst van de agenten wat recht te zetten. Paauw:

Ik ben er absoluut van overtuigd dat terugtrekken geen optie was. Er was sprake van een zeer dreigende situatie waarbij onmiddellijk ingrijpen vereist was. Het soort mij dat er een eenzijdig beeld wordt neergezet dat mijn dienders als cowboys door Rotterdam trekken. Ik heb beide agenten uitvoerig gesproken en steun hen volledig.


Paauw neemt het op voor zijn mannen, juist een dag nadat de politie in Nederland zich drie maal genoodzaakt zag te schieten. Bij een incident in Rotterdam zou een verdachte van beroving agenten met een vuurwapen hebben bedreigd. De man is aangehouden met een schotwond in zijn been, naar verluidt zou hij zichzelf hebben verwond. Ook in Vlaardingen gebruikten agenten hun vuurwapen, na eenmelding over een ruzie, waarbij iemand een auto zou zijn ingesleurd. De politie reed de wagen klem en loste een waarschuwingsschot. Tot slot werd ook in Zeist een waarschuwingsslot gelost. Over die gebeurtenis schrijf Crimesite:

Agenten zagen op de A12 bij Maarn een auto snel wegrijden toen hij de politieauto zag. De bestuurder zette zijn lichten uit en pakte de afslag bij Driebergen. Na een achtervolging zette de politie de auto in Zeist aan de kant.

Paauw geeft zelden interviews en reageert zelden op het nieuws. Wel is hij bekend van het voorstel voor het verplicht laten afstaan van DNA voor alle Nederlanders. De politie zou dan meer misdrijven kunnen oplossen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (42)