Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Korpschef nationale politie wil snelle invoering omstreden taser

  •  
05-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
Akerboom over onderzoek naar Bouman

© 2016-11-01 14:20:45 DEN HAAG - Korpschef Erik Akerboom staat de pers te woord over het onderzoek naar de rol van voormalig politiechef Gerard Bouman. Het gaat om de rol die de oud-korpschef h

Erik Akerboom, de korpschef van de nationale politie, grijpt het geweld tegen een Rotterdamse agent aan om te pleiten voor snelle invoering van de taser. Vorige week vrijdag sloeg een deelnemer aan een trouwstoet een politieman bewusteloos. In het Radio 1 Journaal zei de korpschef donderdag dat het kabinet er snel voor moet zorgen dat agenten een stroomstootwapen tot hun beschikking krijgen.
"Akerboom zegt dat er “een flinke groep” is die zich niets aantrekt van de politie. “Soms is dat onder invloed van alcohol of drugs, maar soms ook omdat men gewoon niet bereid is om te luisteren. En dan moet je wel doorpakken. En helpt het ook als je de middelen daarvoor hebt”, zegt Akerboom."
Het gebruik van tasers door de politie is omstreden. Uit het vorig jaar door Amnesty gepubliceerde rapport ‘ Een mislukt experiment: de taser-pilot van de Nederlandse politie ’ blijkt dat agenten wel heel makkelijk naar het stroomstootwapen grijpen. Zo werden mensen getaserd die in een politiecel of separeerruimte van een GGZ-instelling verbleven.
" Hoewel de taser is bedoeld om een gevaarlijk persoon op afstand te verlammen, gebruikt de politie het wapen ook direct op het lichaam, in de zogeheten drive-stun mode, die bedoeld is om ‘een persoon pijn te doen en zo medewerking af te dwingen’."
Uit onderzoek van de universiteit van Cambridge bleek vorig jaar dat agenten die een taser dragen, een grotere kans lopen om betrokken te raken bij geweldsincidenten. Ze gebruikten vaker zelf geweld en werden ook twee keer zo vaak het doelwit van aanvallen als ongewapende collega’s. Dat kan Akerboom toch niet willen?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.