Laatste update 23:55
10

Kort geding BNNVARA tegen UMC: ziekenhuis blijft bij toegangsverbod

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht weigert het toegangsverbod voor ZEMBLA-journalist Ton van der Ham in te trekken. Van der Ham mag een jaar lang het ziekenhuis niet betreden. Doet hij dit toch, dan wordt hij aangehouden en overgedragen aan de politie. BNNVARA heeft afgelopen vrijdag de Raad van Bestuur van het UMCU gesommeerd om de ontzegging dinsdag voor twaalf uur ’s middags in te trekken. Dat is niet gebeurd. Daarom spant BNNVARA een kort geding aan tegen het ziekenhuis.

Robert Kievit, mediadirecteur BNNVARA: ‘we zijn van mening dat de ontzegging ten onrechte de persvrijheid beperkt. Daarom spannen wij een kort geding aan tegen UMCU.’ UMCU laat BNNVARA vandaag in een reactie op de sommatie weten dat de aanhouding verband hield met haar privacybeleid. ‘Een aanhouding gaat automatisch gepaard met een tijdelijke ontzegging van de toegang, conform ‘Veilige zorg.’ aldus het ziekenhuis. Van der Ham kreeg de officiële ontzegging donderdagochtend jl. op de deurmat. De ontzegging volgt op de aanhouding op vrijdag 13 april.

Openheid
Van der Ham werd opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing. Zij had Van der Ham gevraagd om aanwezig te zijn. Het ziekenhuis weigerde Van der Ham de toegang tot de zaal en er ontstond een discussie met de perswoordvoerder.

Van der Ham mocht ook niet zonder camera de lezing bijwonen. De UMCU-persvoorlichter stelde voor dat Van der Ham Cullen na afloop van de lezing in het ziekenhuis kon interviewen. Nadat de verslaggever en zijn cameraman zich hadden opgesteld voor het interview werd Van der Ham door de beveiliging van het ziekenhuis aangehouden op grond van ‘huisvredebreuk’ en overgedragen aan de politie. Uren later werd hij vrijgelaten. Een deel van een interview van Ton van der Ham met Jeroen Pauw is hieronder te zien:

Geef een reactie

Laatste reacties (10)