Laatste update 16:34
70

Kort geding moet Dijkhoff dwingen meer vluchtelingen op te nemen

De stichting We Gaan Ze Halen heeft een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat omdat de gemaakte afspraken over het opnemen van vluchtelingen niet worden nagekomen. De actie wordt gesteund door Amnesty International, Kerk in Actie en kunstenares Tinkebell.

In september 2015 spraken EU-landen onderling af 160.000 vluchtelingen verblijvend in Griekenland en Italië op te nemen. Nederland beloofde 8.712 van hen op te vangen in een periode van twee jaar tijd, maar zes maanden voor de deadline heeft Nederland pas 1.434 vluchtelingen overgeplaatst.

We Gaan Ze Halen berekende vorig jaar al dat het in dit tempo nooit gaat lukken om het beloofde aantal vluchtelingen op te nemen binnen de gestelde termijn van twee jaar en trok op 30 november met auto’s naar Den Haag om te laten zien dat zij de vluchtelingen desnoods zelf wel op komen halen.

Tinkebell hoopt met het kort geding, dat volgende week woensdag 8 maart al zal dienen, de Nederlandse regering tot actie te bewegen:

“Het gaat om mensen die, wat heet, reloceerbaar zijn. Dat houdt in dat de kans dat hun asielaanvraag wordt gehonoreerd zeker 75 procent is, dus dan gaat het om mensen uit bijvoorbeeld Syrië. Die zitten nu al anderhalf jaar in een kamp in Italië of Griekenland. Dit zijn geen economische migranten, maar echt vluchtelingen. Nederland moet zich aan de belofte houden om ze op te nemen.”

CC-foto: ANP, Tinkebell en Tamana Amiri spreken het Lowlandspubliek toe over het lot van vluchtelingen

Geef een reactie

Laatste reacties (70)