Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Korten op kinderopvang levert niks op'

  •  
14-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Bezuiniging is slechts verschuiving van ene kostenpost naar andere
Het bezuinigen op de kinderopvang zal de staatskas uiteindelijk niets opleveren. Dat stelt Melinda Mills, hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het korten op de kinderopvang zal uiteindelijk slechts een verschuiving van de ene kostenpost naar de andere zijn, doordat vrouwen langer wachten met het krijgen van kinderen, waardoor de kosten rond zwangerschappen zullen stijgen.
Millis verklaart in dagblad Trouw:
De bezuinigingen op de kinderopvang die minister Kamp heeft aangekondigd, geven vrouwen het signaal dat het combineren van werk en de zorg voor kinderen moeilijk wordt. Het maakt hen ook onzeker: niemand kan precies berekenen hoe hoog de kosten straks uitvallen. Dat leidt tot uitstel van de beslissing om kinderen te krijgen.
De sociologe bekeek het overheidsbeleid van een groot aantal Europese landen, de Verenigde Staten en Japan om de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen omlaag te krijgen. Volgens Millis heeft slechts één maatregel hieraan bijgedragen: Het zorgen voor goede en betaalbare kinderopvang. En omgekeerd geldt dat ook, zo redeneert ze.
Over het streven van Kamp om allerlei financiële regelingen te schrappen voor ouders met kinderen is Millis wel positief. “De vereenvoudiging schept helderheid en neem daardoor onzekerheid weg.”
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.