17

‘Korten op kinderopvang levert niks op’

Bezuiniging is slechts verschuiving van ene kostenpost naar andere

Het bezuinigen op de kinderopvang zal de staatskas uiteindelijk niets opleveren. Dat stelt Melinda Mills, hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het korten op de kinderopvang zal uiteindelijk slechts een verschuiving van de ene kostenpost naar de andere zijn, doordat vrouwen langer wachten met het krijgen van kinderen, waardoor de kosten rond zwangerschappen zullen stijgen.

Millis verklaart in dagblad Trouw:

De bezuinigingen op de kinderopvang die minister Kamp heeft aangekondigd, geven vrouwen het signaal dat het combineren van werk en de zorg voor kinderen moeilijk wordt. Het maakt hen ook onzeker: niemand kan precies berekenen hoe hoog de kosten straks uitvallen. Dat leidt tot uitstel van de beslissing om kinderen te krijgen.

De sociologe bekeek het overheidsbeleid van een groot aantal Europese landen, de Verenigde Staten en Japan om de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen omlaag te krijgen. Volgens Millis heeft slechts één maatregel hieraan bijgedragen: Het zorgen voor goede en betaalbare kinderopvang. En omgekeerd geldt dat ook, zo redeneert ze.

Over het streven van Kamp om allerlei financiële regelingen te schrappen voor ouders met kinderen is Millis wel positief. “De vereenvoudiging schept helderheid en neem daardoor onzekerheid weg.”

Trouw: ‘Bezuiniging kinderopvang levert niets op’

cc-foto: Lodewijk Borsboom

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (17)