79

Korting fondsen raakt miljoenen Nederlanders

De grote drie maken hun korting bekend. In de loop van de dag gaan meer fondsen met de billen bloot

Drie grote pensioenfondsen hebben vandaag een korting aangekondigd. Het gaat om het ambtenarenfonds ABP en twee metaalfondsen, PME en PMT. Zij gaan in april beginnen met het korten op basis van cijfers van de pensioenfondsen die vandaag naar buiten zijn gekomen. In totaal raakt de korting zeker 5 miljoen mensen.

ABP voert de kortingen in fases door. In april voert het fonds een korting door van slechts 0,5 procent, maar waarschijnlijk moet ze volgend jaar ook weer een korting doorvoeren en dan gaat het om 1,6 procent.

Bij de twee metaalfondsen wordt rigoureuzer gekort. PME wil een korting van 5,1 procent doorvoeren. PMT (180.000 mensen) legt de lat nog hoger met 6,3 procent.

Volgens FD-journalist Elisa Hermanides hakt het erin bij de metaalbewerkers. “Zij hebben veelal een niet al te hoog pensioen waarbij elke euro telt.” De AOW houdt de aangekondigde kortingen nog een beetje in balans. Dat betekent dat niet hun hele inkomen zoals bij PME met 5,1 procent omlaag gaat.

De pensioenfondsen van Zorg en Welzijn blijven nog gespaard, maar dat betekent niet dat een korting momenteel uitgesloten is meent Hermanides.

Zorg en Welzijn is wel degelijk nog bang dat er wellicht nog een situatie kan ontstaan dat er toch nog een korting moet komen. Maar voorlopig is dat niet het geval.”

Een van de redenen waarom pensioenfondsen flinke kortingen moeten doorvoeren is omdat mensen steeds ouder worden. Dat betekent dat fondsen over meerdere jaren moeten uitkeren terwijl ze daarvoor geen premie hebben ontvangen. Daarnaast speelt nog het probleem van de rekenrente.

Hermanides legt uit:

Die is gebaseerd op de marktrente. En die staat momenteel op een heel laag niveau. Dat betekent dat pensioenfondsen eigenlijk in de toekomst een minder hoog rendement kunnen maken. Tenminste, dat is wat de markt voorspelt.

De Nederlandsche Bank meldde vorige week al dat zo’n 70 fondsen moeten korten op de pensioenen. Het gemiddelde kortingspercentage ligt op 1,9 procent.

Update 13.11 uur
Abvakabo FNV vindt dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) de irrationele rekenregels moet aanpassen zodat pensioenfondsen niet over hoeven te gaan op flinke kortingen. De vakbond vindt dat ABP gedwongen wordt zich arm te rekenen.

Voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV:

Het pensioenstelsel moet goed zijn voor alle generaties. Pensioenfondsen mogen zich niet te rijk, maar ook zeker niet te arm rekenen. Dat laatste is nu aan de hand. Verlagingen ten gevolge van een verstoorde markrente is onacceptabel.”

Volgens de FNV haalden pensioenfondsen te laatste jaren zeer goede rendementen. Gezamenlijk zouden ze zo’n negenhonderd miljard te besteden hebben. “Daarmee kunnen ze de pensioenen betalen van de gepensioneerden van nu én van de toekomst.”

BNR Nieuwsradio: Drie grote pensioenfondsen gaan korten

RTL Nieuws: Eerste cijfers bekend: pensioenen flink gekort

cc-foto: Trendmatcher

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (79)