174

Korting medische tolk maakt sprakeloos

Protestfilm maakt de gevolgen van de bezuiniging op de tolkenvergoeding pijnlijk duidelijk

Het kabinet bepaalde vorig jaar dat de tolkenvergoeding wordt ingetrokken in het kader van bezuinigingen. Professionals in de gezondheidszorg kunnen sinds 2012 nog wel een tolk inschakelen, maar de rekening gaat rechtstreeks naar de patiënt, de professional of naar de instelling waar hij werkt. Voorheen kwam de tolk voor rekening van het ministerie van Volksgezondheid. Regisseur Shariff Nasr maakt in deze korte protestfilm duidelijk wat de gevolgen hier van zijn. Jaarlijks maakte de zorg 166.000 keer per jaar gebruik van een tolk. Het filmpje werd gemaakt in opdracht van Mikado, kenniscentrum interculturele zorg, en is onderdeel van de campagne ‘Wij zijn sprakeloos’, gelanceerd in december 2011.


De bezuinigingsmaatregel leidde eind vorig jaar tot flinke kritiek. Deskundigen vrezen dat de maatregel tot extra kosten leidt omdat een arts zonder een goed gesprek met zijn patiënt meer onderzoeken zal moeten laten uitvoeren. Het Nederlands Huisartsen Genootschap en andere organisatie deden vorig jaar dan ook een beroep op minister Schippers op haar bezuinigingsplannen op de tolkendienst te herzien.

Op de campagnewebsite wijzijnsprakeloos.nl zijn meer filmpjes, informatie, opinies, en veel reacties vanuit de zorg te vinden.
Lees meer op Joop.nl: Tolkenvergoeding in de zorg verdwijnt

Opinie Han van der Horst: Geen tolkentelefoon, dan duurdere gezondheidszorg
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (174)