141

Korting passend onderwijs gaat door ondanks massaal protest

[Update] De Tweede Kamer gaat akkoord met bezuiniging van 300 miljoen euro ... Coalitiepartijen lieten zich niet zien in Arena ... Leraren staken als protest tegen bezuinigingen passend onderwijs ... Duizenden leraren bij manifestatie in Amsterdam Arena

UPDATE De Tweede Kamer heeft ingestemd met de bezuiniging van 300 miljoen euro op het passend onderwijs, ondanks de massale opkomst van vandaag bij de manifestatie van leraren tegen het kabinetsplan. In de Amsterdam Arena protesteerden 50.000 leraren tegen de maatregel van minister Van Bijsterveldt, zo meldt de NOS.

UPDATE 18.00

De oppositie wijst de bezuiniging af, maar de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV steunen de minister, aldus de NOS.

De Kamer heeft nog wel kunnen bedingen dat het plan wordt aangepast. Zo mogen ouders zelf bepalen naar welke school hun kind met leerproblemen gaat.

Eerder

De coalitiepartijen laten vandaag hun gezicht niet zien bij de grote manifestatie in de Arena. Volgens de Volkskrant getuigt dit van een hoogopgelopen spanning tussen de coalitie en de onderwijsbonden. Politici mochten van de organisatie als toehoorder aanwezig zijn. Maar VVD, CDA en PVV zullen aan deze oproep geen gehoor geven. PVV’er Harm Beertema en VVD’er Ton Elias maken slechts van de gelegenheid gebruik om op de bonden en de stakende leraren af te geven. Minister Van Bijsterveldt is niet onder de indruk van de staking. Zij vindt dat ze genoeg heeft gedaan door de afbouw van het passend onderwijs gefaseerd te laten plaatsvinden.

In ieder geval 1737 scholen zijn dinsdag dicht. Bij nog eens 2000 scholen is een deel van het personeel afwezig. Leraren en onderwijzend personeel staken en gaan naar Amsterdam om te protesteren tegen de bezuinigingen in het passend onderwijs. Dit hebben de organiserende vakbonden laten weten.

De onderwijsvakbond Aob meldde:

Tot maandagmiddag 12.00 hadden zich bij de gezamenlijke onderwijsbonden vele tienduizenden stakers aangemeld. Op tenminste 3.362 scholen staken één of meer personeelsleden. Daarvan gaan zeker 1.737 scholen dicht.

De massale opkomst verrast de bonden niet. De actiebereidheid om de onnodige bezuinigingen op passend onderwijs tegen te houden is enorm. Het merendeel van de scholen waar wordt gestaakt zit in het basis- en speciaal onderwijs. Van alle ruim 600 scholen voor speciaal onderwijs is het merendeel gesloten. De overige scholen die dicht gaan zijn voornamelijk basisscholen.

In het voortgezet onderwijs gaat het voornamelijk om afdelingen die werken met zorgleerlingen, zoals praktijkscholen en scholen met leerweg ondersteund onderwijs. Maar er zijn ook gymnasia waar een deel van de leraren meestaakt of afdelingen in het middelbaar beroepsonderwijs die intensief met zorgleerlingen te maken hebben.

Vanuit de ArenA willen de demonstranten hun ongenoegen kenbaar maken over de bezuinigingen en ontslagen in het passend onderwijs voor leerlingen die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze dyslectisch zijn of ADHD hebben. Ook eisen ze een verbetering van de kwaliteit van onderwijs voor alle kinderen.

Het grootste deel van de scholen waar wordt gestaakt zijn basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs.

Volkskrant: Politici niet van harte welkom bij onderwijsstaking

Nu.nl: Ruim 1700 scholen dinsdag dicht

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (141)