Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kostbare digitale informatie dreigt van het internet te verdwijnen

  •  
21-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Computer_archief_300.jpeg
Veel op internet opgeslagen informatie verdwijnt
Met name uitingen op sociale media, die veel zeggen over trends in de samenleving en nieuwsgebeurtenissen zijn op den duur mogelijk niet meer beschikbaar voor het publiek of historisch onderzoek.
Veel informatie uit de begindagen van het internet is kwijt.
Digitale bestanden zijn de dagboeken van nu
Digitale bestanden blijken soms stukken minder houdbaar dan papieren documenten. Bestanden raken kwijt, dragers zoals floppy’s raken uit zwang, harde schijven gaan kapot of nieuwe software herkent oude bestanden niet meer.
In Nederland bekommeren instellingen als de KB, het Nationaal Archief en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zich wel om het erfgoed waar ze traditioneel verantwoordelijk voor zijn, zoals boeken, overheidsdocumenten en televisiebeelden. Maar geen van die partijen voelt zich verantwoordelijk – of wordt betaald – voor het archiveren van de sociale media.
‘We missen een hoop’, zegt Julia Noordegraaf, onderzoekster digitale media aan de Universiteit van Amsterdam. ‘We zijn blij als we een dagboek vinden uit de Gouden Eeuw. Maar de dagboeken van nu, Twitter en Facebook, zijn het erfgoed van de toekomst. Niemand neemt daarvoor verantwoordelijkheid.’
Historisch belang
Toch spelen die sociale media een belangrijke historische rol. De Arabische Lente wordt niet voor niets de Facebookrevolutie genoemd. De berichten die de protesten ontketenden zijn vooral opgeslagen door de sociale media zelf, niet bij een archiefinstelling.
‘Bij bedrijven als Facebook of Twitter heb je geen toekomstgarantie’, zegt Noordegraaf. Wat als zo’n bedrijf failliet gaat of besluit bepaalde dingen te verwijderen? Met een druk op de knop wordt een archief gedeletet zegt Noordegraaf. 
Internet archief in opkomst Veel materiaal is overigens al veiliggesteld op particulier initiatief, zegt onderzoeker Noordegraaf. De Amerikaanse stichting Internetarchive maakt al periodieke kopieën van zoveel mogelijk websites. En ook andere internetters slaan veel op. Onderzoeker Noordegraaf: ‘Liefhebbers van videogames hebben onlangs allerlei spelletjes uit de jaren tachtig beschikbaar gemaakt op internet.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.