Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kosten gesprek apotheker voortaan weer verborgen

  •  
10-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
apotheek300.jpg
NZa: Prijs van adviesgesprek op nota bij nader inzien slecht idee
Apothekers hoeven de kosten van het begeleidingsgesprek bij het overhandigen van medicijnen niet langer apart op een factuur te zetten. Met ingang van 2016 zitten de kosten hiervoor weer gewoon in de prijs van het geneesmiddel verwerkt.
Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die met deze maatregel tegemoet komt aan klachten van apotheekpersoneel. Vorig jaar werd ingevoerd dat de kosten van het begeleidingsgesprek voortaan apart op de nota weergegeven moest worden. Dit leidde tot hevige verontwaardiging en zelfs agressiviteit bij klanten die geen behoefte aan een dergelijk gesprek hadden en daar al helemaal niet voor wilde betalen. Sinds de invoering van de aparte vermelding heeft 80 procent van apothekersassistenten laten weten niet langer positief te zijn over hun werk. 
Volgens de NZa is het begeleidingsgesprek nodig voor een veilig en effectief gebruik van het geneesmiddel. Door de hiervoor berekende kosten apart te vermelden, wilde de NZa transparanter zijn. De zichtbare zes euro per recept zorgt echter vooral voor onbegrip en woede bij klanten. Vanaf 2016 zullen de kosten er daarom nog wél zijn, ze zijn alleen niet langer zichtbaar.
cc-beeld: NLportaal

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.