20

Kou valt in: man (25) uit Nigeria overlijdt in tent bij Calais

Franse hulporganisaties voor migranten en linkse politieke partijen slaan alarm, nadat er in de nacht van donderdag op vrijdag een 25-jarige man is overleden bij Calais. De man raakte vergiftigd nadat hij in zijn tent een vuurtje had aangestoken om eten te koken en warm te blijven. Daarmee was hij de derde migrant die dit jaar om het leven kwam in Calais. François Guennoc van de hulporganisatie l’Auberge des migrants verklaart:

Deze dood staat symbool voor een tijd waarin de lokale autoriteiten proberen om migranten en de mensen die hen helpen, te verwijderen uit het stadscentrum, zogenaamd vanwege de openbare orde.

In 2016 besloten de autoriteiten in Calais het tentenkamp te ontruimen waar op dat moment vluchtelingen verbleven. Veel mensen bleven echter achter. Op dit moment verblijven er nog altijd zo’n 400 tot 500 migranten in de Franse plaats. Het betreft hoofdzakelijk jongemannen uit Afghanistan, Pakistan, Sudan, Eritrea, Ethiopië, Iran en Irak. Zij hopen vanuit Calais het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Groepen die hulp bieden aan deze kwetsbare mensen, worden op allerlei manieren dwarsgezeten. Amnesty schreef deze zomer in een rapport dat de politie burgers en organisaties intimideert, als zij bijvoorbeeld helpen met onderdak of juridische bijstand.

cc-foto: Malachybrowne

Geef een reactie

Laatste reacties (20)