37

KOZP blaast protest in Hoorn af, verplaatst locatie demonstratie Den Haag

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Hoorn Kan Het zullen dit jaar niet in Hoorn demonstreren. De organisaties hebben daartoe besloten nadat de plaatselijke winkeliersvereniging OSH aankondigde vanaf volgend jaar alleen nog maar gebruik te maken van schoorsteenpieten. Hoorn Kan Het gaat nu met OSH om tafel om te praten over “een Piet die voor niemand kwetsend is”.

Door af te stappen van Zwarte Piet volgt Hoorn het voorbeeld van verscheidene grote steden die de blackface bij Sinterklaasintochten al eerder in de ban deden. Ook bij de landelijke intocht in Apeldoorn zijn alleen roetveeg-Pieten aanwezig. In Middelburg, Zwolle, Tilburg en Assen zal de Sinterklaasintocht in 2020 eveneens Zwarte-Piet-vrij zijn.

In een verklaring laten KOZP en Hoorn Kan Het weten blij te zijn dat het protest in Hoorn niet hoeft door te gaan.

“Dit besluit van de OSH laat zien dat het mogelijk is om nader tot elkaar te komen, zolang wij het uitgangspunt van de traditie in acht nemen en elkaars ervaringen serieus nemen en bespreekbaar maken.” KOZP hoopt dan ook dat dit voorbeeld andere steden zal inspireren om ook buiten het Sinterklaasseizoen gesprekken en dialogen te faciliteren, om zo te zorgen voor bewustwording en vooruitgang naar een inclusief Sinterklaasfeest.

Bedreigingen Den Haag
Elders in het land zullen dit weekend wel protesten plaatsvinden tegen blackface-Pieten. Onder meer in Alkmaar, Eindhoven en Groningen gaan mensen de straat op om zich uit te spreken tegen de racistische karikatuur. Op Facebook is een overzicht te vinden van alle steden waar vreedzame demonstraties staan gepland.

In Den Haag heeft de organisatie besloten om niet langs de route van de intocht te demonstreren vanwege bedreigingen. In plaats daarvan vindt er een manifestatie plaats.

KOZP Den Haag nodigt iedereen uit om zaterdag deel te nemen aan de manifestatie. De beweging beschouwt het als gegeven dat Haagse pro-pieten opnieuw met geweld zullen proberen de bijeenkomst te verstoren. Hoe groter de opkomst is, hoe veiliger de demonstratie voor individuele deelnemers wordt.

Vorige week voerden extremistische Zwarte-Piet-aanhangers een aanval uit op een gebouw in Den Haag waar KOZP vergaderde. Deze week arresteerde de politie een Haagse Zwarte-Piet-fundamentalist die dreigde zichzelf op te blazen tijdens een demonstratie.

cc-foto: Ylanite Koppens

Geef een reactie

Laatste reacties (37)