33

KPN bespioneert abonnees

Telecomreus gaat gangen op internet na met nieuwe omstreden technologie. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom roept op tot aangifte: Dit is schokkend en in strijd met wet. Update: KPN ontkent

Telecomreus KPN volgt de gangen van zijn abonnees op internet. Het bedrijf gebruikt hiervoor de omstreden technologie Deep Packet Inspection (DPI), zo meldt het webmagazine WebWereld donderdag. “Schokkend en waarschijnlijk in strijd met de wet”, zegt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).

Begin deze week maakte KPN bekend dat het met nieuwe abonnementen komt, waar gebruikers extra betalen als zo ook voip- en chatapplicaties willen gebruiken, zo schrijft WebWereld. De onrust over mogelijke blokkades suste KPN met het mantra “We gaan niet blokkeren, maar tariferen”. De vraag hoe KPN er achter komt wat klanten precies doen, bleef onbeantwoord. Nu, met DPI wordt niet alleen het soort data, maar ook de inhoud van de pakketjes geanalyseerd.

Tegenover investeerders zegt KPN: “In ons netwerk kunnen we met deep packet inspection identificeren waar datapakketjes precies heen gaan als ze langs komen”. Directeur Mobiel Nederland van KPN, Marco Visser, bevestigt dit.

Visser:

Dat wij bijvoorbeeld de penetratie van WhatsApp hebben kunnen meten, daarmee zijn we voor zover ik weet de allereerste operator ter wereld die deze mogelijkheid heeft gebouwd om te identificeren waar die streams heen gaan. Dat is inderdaad de nieuwe wereld waar we naar toe gaan. Ook bij voip kunnen we identificeren of er sprake is van voip, en als mensen daar gebruik van willen maken, dan brengen we daarvoor de speciale databundel in rekening.

Bits of Freedom is verbijsterd over het nieuws. Volgens directeur Ot van Daalen, overtreedt KPN zowel de Wet bescherming persoonsgegevens als de strafrechtbepaling die het afluisteren en aftappen van communicatie verbiedt.

De politiek moet dit hard aanpakken. Binnenkort worden wijzigingen in de telecomwet besproken, dat lijkt me een aangewezen moment. En het CBP (College bescherming persoonsgegevens moet aangeven op welke punten KPN de Wbp overtreedt.

KPN was niet direct beschikbaar voor commentaar. BoF zoekt via Twitter abonnees die aangifte willen doen tegen KPN:

Welke KPN-mobielinternetgebruiker doet aangifte? We moeten ook uitvinden wat gebeurd is. Vraag daarom ook inzage in jouw gegevens.

Update

KPN ontkent het bespioneren van zijn klanten via DPI. In een verklaring, die rond 16.30 uur is uitgegeven, schrijft KPN:

De indruk is ontstaan dat KPN zijn abonnees zou afluisteren of dataverkeer inhoudelijk zou bekijken, door middel van Deep Packet Inspection (DPI). Deze indruk is niet juist. KPN heeft het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten. KPN onderzoekt op dit moment of alle regels met betrekking tot het bewaren van analyse gegevens zijn nageleefd.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)