34

KPN: hier bonussen uitdelen, daar banen schrappen

Telecombedrijf schrapt kwart van alle banen maar betaalde voormalig topman Ad Scheepbouwer fortuin

De komende jaren verdwijnen er ongeveer 5000 banen bij KPN, dat maakte het telecombedrijf donderdag bekend. De kosten moeten verlaagd worden en dat doet KPN door duizenden mensen uit het bedrijf te werken. Terwijl het bedrijf de winsten heeft zien dalen, is er aan de torenhoge beloning van de top niet getornd. Voormalig topman Ad Scheepbouwer kon zijn royale salaris echter wel gewoon in zijn zak steken. In 2010 verdiende hij 7,9 miljoen euro, waarvan ongeveer 3,8 miljoen euro in aandelen.

KPN is nog steeds een winstgevend bedrijf, maar volgens huidig topman Eelco Blok gaat het slecht op de markt voor mobiel bellen in Nederland en moet er daarom bezuinigd worden. Het is nog niet duidelijk of er ook gedwongen ontslagen zullen vallen, maar in 2015 moet de reorganisatie afgerond zijn.

De vakbonden zijn teleurgesteld in het besluit van Blok. Vakbond CNV:

Ik heb Blok op de radio horen zeggen dat het komt door ontwikkelingen in de laatste paar manaanden. Dat vind ik wel heel bijzonder, dat er in zo’n korte tijd zoveel verandert dat dat dusdanige consequenties heeft.

Vorig jaar boycotten de vakbonden de afscheidsreceptie van bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer nog vanwege zijn hoge salaris. Hij verdiende 131 keer meer dan een doorsnee telecom-monteur.

Huidige topman Eelco Blok verdient beduidend minder dan zijn voorganger, maar kan alsnog een bedrag tussen 800.000 euro en 2,6 miljoen opstrijken, afhankelijk van de hoogte van zijn prestatiebonus en zijn langetermijnbonus.

De Pers: Miljoenenbonus KPN-topman definitief

Eerder verscheen op Joop: Crisis voor topmannen alweer voorbij

NOS: Massaontslag bij KPN

Geef een reactie

Laatste reacties (34)