64

Kraakverbod definitief

Eerste Kamer neemt antikraakwet aan. Maximaal 2 jaar en 8 maanden celstraf. Hirsch Ballin (Justitie): Niet meteen jacht op krakers

De antikraakwet is dinsdag aangenomen door de Eerste Kamer. Kraken is daarmee ‘crimineel’.

Het kraakverbod kreeg vorig jaar dankzij de PVV een krappe meerderheid in de Tweede Kamer. In ruil voor deze steun hebben de indieners, CDA, CU en VVD de straf voor kraken verhoogd van vier maanden tot maximaal een jaar. Dat meldt De Pers.

Ook de straffen die voor kraken kunnen worden opgelegd zijn hierbij meteen verdubbeld. De straf voor huisvredebreuk ging naar een jaar celstraf. De straf voor kraken met intimidatie of geweld is nu maximaal twee jaar. Wanneer krakers als groep opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei eerder dat de wet op 1 oktober in werking zal kunnen treden en “mogelijk eerder”, nadat het wetsvoorstel zou zijn aangenomen.
Als ‘enig lichtpuntje’ ziet de SP, een van de felste tegestanders van de antikraakwet, dat Hirsch Ballin liet weten dat er niet meteen een jacht zal ontstaan op de 1500 krakers die na ingang van de wet meteen strafbaar zijn, ook al willen de initiatiefnemers geen overgangsperiode.
De aanvaarding van het initiatiefwetsvoorstel in de senaat leidde dinsdag tot enig geschreeuw vanaf de publieke tribune; “Kraken gaat door!”

Lees hier meer

Lees ook de opiniestukken van Dylan van Rijsbergen en Anja Meulenbelt over dit onderwerp

Geef een reactie

Laatste reacties (64)