Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kraken gaat gewoon door

  •  
26-09-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
591 keer bekeken
  •  
kraakpand_300.jpg
Gemeenten willen nieuwe kraakwet niet handhaven ... In Utrecht en Amsterdam hebben krakers alweer panden ingenomen ... Nieuwe kraakwet is 'een lege huls'
Vanaf 1 oktober is kraken verboden, maar krakers zelf en ook de gemeenten blijken lak te hebben aan het kraakverbod. Zondag zijn in Utrecht en Amsterdam panden ingenomen door krakers. In Utrecht grijpt de gemeente niet in, het Amsterdamse stadsbestuur doet daar nog geen uitspraken over. Socioloog Eric Duivenvoorden zegt in de Volkskrant dat de nieuwe wet niet gaat werken.
In Amsterdam heeft een groep krakers het oude hoofdkantoor van de brandweer op de Weesperzijde gekraakt. In Utrecht is een leeg pand van de Universiteit Utrecht door krakers ingenomen. Krakers hebben zich dit weekeinde flink verzet tegen het kraakverbod dat op 1 oktober moet ingaan. Zaterdag demonstreerden zij op de Dam in Amsterdam en ook hebben ze verscheidene acties aangekondigd, waaronder workshops en discussies, maar ook nieuwe kraakacties, meldt de Volkskrant.   Of er echt iets gaat veranderen na 1 oktober betwijfelt ex-kraker Duivenvoorden. Hij volgt de kraakbeweging op de voet en schreef er zelfs een boek over. Volgens hem houdt de goed verdienende anti-kraakindustrie stand en zijn er bovendien veel minder krakers dan in de jaren tachtig en is het probleem dus minder groots dan men denkt.
Met de anti-kraakindustrie bedoelt Duivenvoorden commerciële bedrijven die optreden als tussenpersoon voor eigenaren van woningen en bedrijfspanden die hun huis willen ‘beschermen’ tegen leegstand. De anti-kraakinstantie zoekt betrouwbare mensen die tijdelijk hun intrek nemen in de huizen. Het is een lucratieve business volgens Duivenvoorden die voorlopig goed stand houdt.
Een aantal gemeenten heeft inmiddels al aangegeven de nieuwe wetgeving niet te handhaven. Groningen, Amsterdam, Breda en Nijmegen hebben laten weten niet direct tot ontruiming over te gaan wanneer een pand gekraakt wordt. Volgens Duivenvoorden zal het begrip ‘leegstand’ nog steeds veel juridische getouwtrek met zich meebrengen omdat in de wet niet helder is omschreven wat dat begrip inhoudt. “De wet is een lege huls”, aldus Duivenvoorden in de Volkskrant.
In Groningen heeft de gemeente een aantal maanden geleden een motie aangenomen tegen de wet. “Het wordt geen heksenjacht”, liet een woordvoerder van de gemeente weten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zit ook niet te wachten op de nieuwe wet, maar zegt dat gemeenten wel zullen meewerken om de kraakpanden te ontruimen.
Uiteindelijk ziet VNG een betere oplossing in financiële prikkels om leegstand tegen te gaan. Eigenaren van leegstaande panden zouden dan bijvoorbeeld een heffing moeten betalen wanneer zij hun huis onbewoond achterlaten. Ook Duivenvoorden pleit voor deze maatregel.
Update maandag 27 september 18:00
Burgemeester van Amsterdam zei maandag in een persconferentie toch over te gaan tot ontruiming van 200 kraakpanden, maar doet het vanwege gebrek aan mankracht bij de politie rustig aan. Aan ontruiming van panden waar geen plannen voor zijn, geeft de gemeente geen prioriteit.
Krakers die geen overlast veroorzaken en die panden hebben gekraakt omdat die leegstaan, komen onderaan het prioriteitenlijstje van de gemeente. Panden waar eigenaren imiddels al plannen voor hebben worden pas meegenomen in de zogenoemde ontruimingsrondes en krakers van panden waar nog helemaal geen bestemmingsplan voor is, worden pas aangepakt als de politie mankracht over heeft.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.