118

Krakers redden vluchtkerkbewoners van daklozenbestaan

Update: Tijdelijk onderkomen gevonden in leegstaand kantoorpand Slotervaart ... Eerder: 'Zieke vluchtelingen op straat gezet, tegen afspraken in'

In Amsterdam is vrijdagmiddag de ontruiming van de Vluchtkerk begonnen. De gemeente heeft toegezegd dat 22 zieke bewoners van de ruim honderd vluchtelingen opgevangen zullen worden. Volgens sympathisanten zijn er echter meer zieken. De SP wilde dat er opvang zou komen voor de hele groep. Omdat er vrijdagmiddag nog geen oplossing in zicht was, heeft een groep krakers een leegstaand kantoorpand in gebruik genomen en aangeboden aan de vluchtkerkbewoners.


De bewoners van de Vluchtkerk schrijven op hun blog:

Vandaag hebben wij, de bewoners van de Vluchtkerk, een nieuw onderkomen gevonden. … We zijn daar blij mee en hopen dat de eigenaar, woonstichting De Key, welwillend staat tegenover tijdelijk gebruik door onze groep. We verwachten daarbij steun van de burgemeester, die gisteren in de gemeenteraad liet weten dat de gemeente welwillend tegenover initiatieven van particulieren staat. “Dat zou volgens mij de weg zijn. Maar tot die tijd moeten ze het zelf even kunnen oplossen.

De bewoners geven verder aan in hun protest te zullen volharden.

Woningcorporatie De Key is niet van plan om dit weekend het leegstaande kantoorpand te ontruimen. Een woordvoerster verklaart tegen de NOS dat maandag met de gemeente wordt overlegd wat er verder gebeuren moet. Tot die tijd worden de asielzoekers met rust gelaten.

Eerder:
De bewoners zouden van plan zijn voor de deur van de kerk op straat te gaan bivakkeren, meldt AT5:

Het gebedshuis was aan het begin van de middag nog vol matrassen, bankstellen, etensresten en rondslingerende kleding. Buiten lagen enkele bewoners in de zon op een matrasje te wachten op wat ging komen.

Volgens sympathisanten is er sprake van een crisissituatie. Minstens drie personen zouden acuut hulp nodig hebben maar is er onvoldoende opvang, in tegenstelling tot de toezeggingen die de gemeente heeft gedaan. De SP wil dat de gemeente alsnog in actie komt. Fractievoorzitter Laurens Ivens:

Een groep van meer dan 100 mensen belandt vandaag op straat. De bewoners voeren gesprekken over hun situatie maar veelal zijn ze de dupe van het slechte beleid van onze VVD-PvdA regering. Wat ons betreft mag de burgemeester de randen van de wet opzoeken om deze mensen te helpen een onderdak te vinden. Er moet voorkomen worden dat deze mensen op de straten van Amsterdam belanden omdat onze regering in Den Haag erin faalt om het asielbeleid menswaardig te organiseren.

De gemeente biedt de uit de kerk gezette vluchtelingen 225 euro per persoon om zich te redden in hun nieuwe daklozenbestaan.

Lees ook op Joop de opinie van Tinkebell over één van de vluchtelingen: Ezzedin overweegt zelfmoord

cc-foto: Dokters van de Wereld

Geef een reactie

Laatste reacties (118)