15

Kramp-Karrenbauer nieuwe voorzitter CDU na vertrek Merkel

Annegret Kramp-Karrenbauer is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Duitse regeringspartij CDU. Dat werd vrijdag door 1001 CDU-gedelegeerden bepaald tijdens een partijcongres in Hamburg. De 63-jarige Kramp-Karrenbauer volgt bondskanselier Angela Merkel op die in oktober liet weten te vertrekken als voorzitter en ook niet meer verkiesbaar te zijn als bondskanselier.

Kramp-Karrenbauer is op dit moment nog secretaris-generaal van de CDU en was in het verleden premier van de deelstaat Saarland. Kramp-Karrenbauer geldt als een vertrouweling van Merkel en wordt dan ook gezien als iemand die het huidige regeringsbeleid voortzet. Net als Angela Merkel heeft ook Kramp-Karrenbauer zich uitgesproken tegen de gelijkstelling van het huwelijk voor homo’s. In juni 2017 werd die gelijkstelling in de wet vastgelegd nadat een ruime meerderheid van de Bondsdag voor stemde. Binnen de CDU waren de stemmen verdeeld, Merkel zelf stemde tegen.

Op het partijcongres nam Merkel ook afscheid als voorzitter en zei dat het ‘een groot genoegen’ is geweest leider van de partij te zijn. Of Kramp-Karrenbauer in 2021 verkiesbaar is als kandidaat-bondskanselier is nog niet bekend, maar die kans is groot.

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (15)