32

Kredietbureaus: ‘De Jager heeft ongelijk’

Een lagere kredietwaardigheid van Nederland is niet aan de orde

Minister Jan Kees de Jager van Financiën suggereerde onlangs dat verlaging van de Nederlandse kredietwaardigheid tot de mogelijkheid behoorde als het noodfonds voor zwakke eurolanden zou worden uitvergroot. Volgens kredietbeoordelaars Fitch en S&P klopt dit niet. De Nederlandse kredietwaardigheid is níet in het geding.

De Jager zei eerder dat elke substantiële toename van het fonds gevolgen kan hebben voor de kredietstatus van de landen die garant staan. De ratingbureaus verklaren nu echter dat het euronoodfonds eerder een bescherming is, dan een bedreiging voor de Nederlandse AAA-status. 

Chris Pryce, één van de analisten van Fitch: 

Een groter steunfonds vormt momenteel geen bedreiging voor de Nederlandse rating. Op het moment zouden alleen zeer extreme situaties, zoals het uiteenvallen van de eurozone, kunnen leiden tot het verlies van de AAA-status.

Minister De Jager lijkt de feiten niet helemaal op een rijtje te hebben. SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang reageert: “Het roept bij mij de vraag op waar zijn vrees dan wel op gebaseerd is.” Irrgang vermoedt dat De Jager doelde op de AAA-status van Frankrijk. 

Update 11.30

Minister Jan Kees de Jager reageert op Twitter op de berichtgeving in het Financieel Dagblad. De minister zegt nooit iets te hebben gezegd over de beoordeling. In de beantwoording van het schriftelijk overleg van de eurozone-top schrijft De Jager echter: “Een eventuele aanzienlijke verhoging van het EFSF kan via grotere uitstaande garanties ook gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van garanderende lidstaten.” Nederland is één van de garanderende lidstaten, ergo De Jager twijfelde aan de kredietwaardigheid van Nederland. 

Financieel Dagblad: Noodfonds geen gevaar Nederlandse AAA-status

cc-foto: Mammal

Geef een reactie

Laatste reacties (32)