Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kreeg AIVD ook geld van NSA?

  •  
02-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-RonaldvanRaak300.jpg
SP-Kamerlid Ronald van Raak: minister Plasterk duikt in afluisterschandaal
Heeft ook de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) geld gekregen van de Amerikaanse geheime dienst NSA? SP-Kamerlid Ronald van Raak stelt de vraag aan verantwoordelijk minister Plasterk, nadat is gebleken dat de Britse geheime dienst jarenlang geld ontving uit de VS.
De Britse krant The Guardian schrijft vrijdag dat de Britse geheime dienst de afgelopen jaren 114 miljoen euro van de Amerikaanse evenknie zou hebben ontvangen. “In ruil voor dit geld kregen de Amerikanen waarschijnlijk toegang tot gegevens, leverden de Britten hen diensten en stelden de Britten niet te veel kritische vragen”, zegt Van Raak. De SP vindt dat Plasterk ‘oorverdovend stil blijft’ in deze kwestie, zo is op de website van de partij te lezen. Van Raak:
Flickr_RonaldvanRaak_JosvanZetten_300
De Duitse overheid blijft aandringen bij de Amerikanen op openheid. De Nederlandse overheid blijft oorverdovend stil. Minister Plasterk duikt weg, terwijl hij voor de belangen en de veiligheid van onze burgers zou moet staan. Het minste wat hij zou moeten doen is de Amerikaanse ambassadeur op het matje roepen om te vragen wat de Amerikaanse regering allemaal wist en te eisen dat dit ophoudt.
De NSA kan met zijn surveillanceprogramma Prism op grote schaal het internetverkeer monitoren – ook in het buitenland – zonder dat daar een gerechtelijk bevel voor nodig is. Dat bleek uit onthullingen van klokkenluider Edward Snowden , die momenteel in Rusland verblijft.
De Tweede Kamer laat mede op verzoek van de SP onderzoek doen naar het afluisterschandaal.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.