49

Krijg jij in 90 seconden een wc schoon?

Schoonmakers weer in actie voor betere werkomstandigheden ... Hoofdeis: meer tijd om hun werk te verrichten

Zo’n 1200 schoonmakers zijn zaterdag in Utrecht bijeengekomen om actie te voeren voor nieuwe arbeidsvoorwaarden. De schoonmakers willen meer tijd om hun werk te kunnen verrichten. FNV Schoonmaak zegt dat de werkgevers al maanden weigeren om over een nieuwe cao te praten.

Schoonmakers moeten in 90 seconden een toilet schoonmaken. Drie Kamerleden deden hiertoe een poging, maar slaagden er niet in. De PvdA, SP en GroenLinks hebben toegezegd in Kamer aandacht te zullen vragen voor de werkomstandigheden van de schoonmakers. Minister Asscher zei in een videoboodschap de actie van de schoonmakers te steunen. Ook hield hij hierin een pleidooi voor netto arbeidsvoorwaarden.

Een woordvoerder van de FNV legt uit waarom de werkgevers zijn weggelopen van de onderhandelingstafel. De werkgevers zouden willen dat de bonden zich samen met hen verzetten tegen het kabinet, dat van plan is schoonmakers als ambtenaar in dienst te nemen. De vakbond wil op haar beurt de cao-onderhandelingen liever hervatten.

Khadija Tahiri:

Wij, de schoonmakers in Nederland, krijgen structureel te weinig tijd om ons werk te doen. Dat komt doordat grote opdrachtgevers als Schiphol, NS en Philips voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ze maken enorme winsten, maar beknibbelen op de schoonmaak. Die kopen ze tegen onmogelijk lage prijzen in bij schoonmaakbedrijven en makelaars. Het gevolg is vieze bureaus, vieze treinen en vieze OK’s, omdat wij te weinig tijd krijgen om alles echt goed schoon te maken. Dat moet anders.”

NU.nl: Schoonmakers in actie voor nieuwe cao

Geef een reactie

Laatste reacties (49)