184

Krijgt Nederland respect voor Tanja Nijmeijer?

Trouw-journalist Edwin Koopman: 'De kans dat de vredesonderhandelingen zullen slagen is nog nooit zo groot geweest'

Farc-strijder Tanja Nijmeijer gaf dit weekend haar eerste interview aan een Nederlandse journalist waarin ze aanslagen erkende, maar benadrukte dat de Farc haar ‘levenswerk’ is. “Ook als er vrede komt, blijf ik.” In het interview praat Nijmeijer openhartig over haar persoonlijke beweegredenen om bij de Farc te blijven, maar ook over de motieven van de guerillabeweging. Krijgt Nederland nu respect voor Nijmeijer en de Farc?


Volgens de Trouw-journalist en Latijns-Amerika-deskundige Edwin Koopman kon Nijmeijer openhartig praten en waren er geen restricties. Nijmeijer vindt de berichtgeving rondom het conflict wel erg op haar persoon geconcentreerd is. Maar ze heeft er ook wel begrip voor. “Dat is ook wel logisch, want ik wek als Nederlandse natuurlijk nieuwsgierigheid en sensatie.”

Ook het slechte imago van de Farc snapt Nijmeijer. De aanslagen waar tot nu toe haar betrokkenheid werd verdacht, erkent ze. Wel benadrukte ze dat daarbij geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

Haar beslissing om bij de Farc te blijven staat vast. Ze is niet voor niets uitgekozen om bij de onderhandelingen aanwezig te zijn. Zelf zegt ze dat dit is omdat ze al 10 jaar bij de guerrillabeweging zit en omdat ze haar talen spreekt. Koopman beweert ook dat haar internationale allure een pré is om te laten zien dat ook vanuit het buitenland sympathie is voor de Farc.

Donderdag gaat Nijmeijer als vertaalster van de Farc aan de slag met de onderhandelingen in Havana. In de tussentijd is er echter geen wapenstilstand tussen de Farc en de Colombiaanse regering. Nijmeijer vindt nog altijd dat de gewapende strijd niet achterhaald is. Aan Koopman vertelt ze:

Gebleken is dat er in Colombia nog steeds geen plek is voor politieke deelname op een vreedzame manier. In de jaren tachtig is onze politieke partij compleet uitgemoord. Sindsdien is het geweld tegen mensen met andere politieke ideeën alleen maar toegenomen. Er is in Colombia repressie door het leger. Mensen met linkse ideeën worden uitgemoord. Dat is niet legitiem. In een land met zoveel repressie tegen de bevolking kun je niet spreken van democratie. De armoede is zo groot, dat mensen hun stem geven voor een bord linzen. Dan is het heel moeilijk om over een democratisch gekozen regering te praten.”

Koopman vindt dat Nijmeijer respect verdient als persoon, maar niet voor haar daden.

Een land waar inmiddels een redelijk democratisch regime heerst, hoef je niet meer met wapens aan de slag te gaan”, zei hij vanmiddag bij Jurgen van den Berg bij Stand.nl. “Maar uiteindelijk vind ik dat ieder mens respect verdient.” Daarbij verwijst hij naar wat er met personen als Osama Bin Laden gebeurd is. “Zoiets kun je met zelfs de ergste misdadigers niet doen.”

De oorlog in Colombia tussen de regering en de Farc noemt Koopman een ‘vergeten oorlog’. “Er zijn miljoenen inheemse vluchtelingen en tientallen duizenden doden waar je niets meer over hoort. Het land wordt nog altijd gegijzeld door het conflict.” Tegelijkertijd betwijfelt hij of de Farc heeft bijgedragen aan het oplossen van het conflict. “Er is in Colombia minder op links gestemd omdat links wordt geassocieerd met de Farc.” Dat is volgens hem in omringende landen anders. Daar zijn juist sociaal democratische presidenten aan de macht gekomen. 

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de vredesonderhandelingen een grote kans van slagen. Volgens Koopman zo’n 60 procent. “En dat is veel.” De Farc is volgens hem de laatste jaren flink verzwakt en daarmee lijkt het erop dat de laatste fase is aangebroken die alleen via onderhandelingen voltooid kan worden.

Radio 1: Exlusief interview met Farc-strijdster Tanja Nijmeijer

Trouw: ‘Ook als er vrede komt, blijf ik: de Farc is mijn levensproject’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (184)