35

Krijgt SGP-Vlissingen een vrouwelijke lijsttrekker?

Voor het eerst in de geschiedenis stelt een vrouw zich verkiesbaar voor de SGP ... Lilian Janse wil lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen

Voor het eerst in de geschiedenis stelt een vrouw zich kandidaat voor de verkiezingen namens de SGP. Lilian Janse uit Vlissingen wil lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.


Janse verklaart tegenover het EO programma De Vijfde Dag dat ze de SGP altijd al heeft willen vertegenwoordigen, maar tot voor kort was het onmogelijk voor vrouwen om zich voor de SGP verkiesbaar te stellen. De Hoge Raad heeft na jarenlang procederen in 2010 besloten  dat de partij vrouwen niet langer mag uitsluiten voor haar kieslijsten. Het beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de SGP hierop aanging, mocht niet baten. De staatskundig gereformeerden zijn verplicht hun vrouwenstandpunt aan te passen.

Een bestuurslid van de Vlissingse SGP vertelde zijn dochter, Lilian Janse, dat hij zes mannen had benaderd voor het lijsttrekkerschap, maar dat ze allemaal hadden geweigerd. Janse zei daarop: ‘Dan doe ik het wel.’

Het partijbestuur heeft haar inmiddels voorgedragen als lijsttrekker, maar de lokale leden van de partij moeten zich er nog over uitspreken.

Momenteel zit de SGP niet in de gemeenteraad van Vlissingen, volgens de EO kwam de partij ‘een handvol’ stemmen tekort bij de laatste verkiezingen. Mocht Janse de lijst inderdaad mogen trekken, dan is het dus nog maar de vraag of de partij bij deze verkiezingen wel in de raad komt.
EO: Vrouw stelt zich kandidaat voor SGP

Foto: video-still

Geef een reactie

Laatste reacties (35)