34

Krijgt Spanje een jaar respijt?

Brussel bereid om Spanje langer de tijd te geven om begroting op orde te krijgen

Eurocommissaris Olli Rehn kondigde vandaag aan dat Brussel bereid is Spanje een jaar lander de tijd te geven om de begroting van het land op orde te krijgen. Dat is echter wel op de voorwaarde dat het ‘een goed tweejarig begrotingsplan op tafel legt’. Spanje hoeft dan pas in 2014 het beoogde begrotingstekort van maximaal drie procent van het bruto nationaal product te halen.

Rehn heeft de mogelijkheid bij onvoorziene omstandigheden een land meer tijd te geven om het begrotingstekort op te lossen. Spanje is echter huiverig, zo schrijft NRC, omdat dit ‘het beeld bevestigt van een verloren geval dat gauw naar het noodfonds moet’. Zo benadrukte de Spaanse premier Rajoy onlangs nog dat zijn regering zich niet tot het noodfonds hoeft te wenden om de bankensector of de staat te redden van een ondergang.

Eurocommissaris Rehn ziet echter geen uitweg. Spanje heeft nu eenmaal te maken met grote schulden. De bankensector heeft herkapitalisatie nodig:

Daarom hebben we besloten om tegen de achtergrond van de hervormingen die nu doorgevoerd worden en onder de voorwaarde dat ze een goed plan voor de komende twee jaar overleggen, de deadline willen verleggen.

NRC: Brussel bereid om Spanje jaar respijt te geven

Geef een reactie

Laatste reacties (34)