22

Kritiek op Balkenende uit eigen achterban

Op één dag kritiek vanuit twee hoeken, boeren en jonge CDA'ers... CDA staat bekend als applauspartij, weinig openlijke kritiek op de leiding... Al in 2006 gingen stemmen op om Balkenende te vervangen

De kritiek op Jan Peter Balkenende lijkt ook bij de eigen CDA-achterbam toe te nemen. Zo bleek uit een onderzoek van het vakblad boerderij dat hij het minder goed doet onder boeren, toch een goed deel van de traditionele achterban van het CDA.
Ook de Maastrichtse afdeling van het CDJA, de CDA-jongeren uitte donderdag kritiek op het hernieuwde lijsttrekkerschap van de demissionaire premier.

Het CDA staat bekend als een applaus-partij. Openlijke kritiek op de leiding is zelden te horen. Des te opmerkelijker is het dat op het zelfde moment uit twee verschillende hoeken kritiek klinkt op de partijleider.

“In korte tijd zoveel kabinetten leiden, lijkt op Italiaanse toestanden”, zegt voorzitter van het CDJA in Maarstricht Egmond Evers donderdag in NRC. “Dat is strijdig met het beeld van stabiliteit, rust en degelijkheid dat het CDA wil uitstralen.”

Uit een onderzoek onder lezers van het vakblad Boerderij blijkt donderdag 53 procent hem niet terug wil als premier, 38 procent wil dat wel. Het onderzoek werd gehouden onder vijfhonderd trouwe lezers. 

Al in 2006 gingen er stemmen op binnen het CDA om Balkenende te vervangen. Lanbouwminister Veerman werd door “mensen van binnen maar vooral ook van buiten de partij” beanderd, zo onthulde Veerman begin 2007 in radioprogramma Tros Kamerbreed.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)