Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kritiek op Bijleveld (CDA) vanwege advies om nieuwbouw platteland te mijden

  •  
11-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
ankbijleveld_300.jpg
Protest tegen staatssecretaris verspreidt zich als veenbrand … CDA Zeeland wil dat Kamerfractie zich distantieert … VVD-leider Rutte: 'Ongehoord'
Staatssecretaris Bijleveld raadde burgers af een huis te kopen in plattelandsgebieden die te maken hebben met bevolkingskrimp. Dat advies leidt in de provincie tot steeds meer woedende reacties.
RTEmagicC_ankbijleveld_350_06.jpg
Door redactie Joop
De 10 mannen sterke Zeeuwse statenfractie van het CDA eist vandaag dat de Tweede Kamerfractie zich distantieert van de uitspraken, meldt de PZC. De staatssecretaris gaf het advies de krimpgebieden te mijden op 5 februari. Letterlijk zei ze in het Radio 1 journaal op de vraag wat mensen moeten doen: ‘ze moeten niet in uitbreidingswijken gaan’. Uitbreidingswijken zijn nieuwe woongebieden in plattelandsgemeenten. Over het kopen van huizen zei ze: ‘Mensen moeten serieus nagaan of dat een verstandige keuze is.’
Of de eis tot distantiëren gehoor vindt, is de vraag. De CDA-Kamerfractie beweert vandaag glashard dat de staatssecretaris de uitspraken niet gedaan heeft. ‘Ze wilde de inwoners slechts prikkelen’.
Het protest tegen het advies van Bijleveld valt niet meteen op omdat het zo verspreid is over veelal kleine gemeenten door heel Nederland maar de woede is er wel. En bij alle partijen, ook de lokale. Gemeentebelangen Eemsmond in Groningen bijvoorbeeld wil dat Bijleveld ter plekke uitleg komt geven over haar uitspraken. In het Zeeuwse Sluis schreef de fractie van Helder Zeeuws een brief op poten over de ‘domme uitspraken met mogelijk desastreuze gevolgen’ van de staatssecretaris. In de Drentse gemeente Borger-Odoorn  noemt een wethouder de uitspraken ook al ‘dom’. Een wethouder uit de Achterhoek constateerde : ‘Met de uitspraak van mw Bijleveld zakt het hele Achterhoekse beleid door het ijs’. Bij RTV Drenthe werd Jan Langenkamp, statenlid van GroenLinks, geciteerd :
‘Nou bedankt. Je zult, als gewone burger je huis maar te koop hebben staan. Je zult als provincie maar je best doen, miljoenen beschikbaar stellen om de huizenmarkt in beweging te krijgen. Hoeft allemaal niet meer, want mevrouw Bijleveld adviseert om niet te kopen. Weg de vele miljoenen die er al ingestopt zijn. We vragen, ook als GroenLinks al jarenlang aandacht voor dit onderwerp en niemand doet wat. En nu dit advies, hou dan maar helemaal op met regeren.’ 
In het Financieele Dagblad beklaagden makelaars zich al meteen na de uitspraken. De makelaarsvereniging NVM sprak van ‘schande’. 
De PvdA stelde meteen na de omstreden uitlatingen vragen over het opmerkelijke advies. Vandaag voegt ook VVD-leider Mark Rutte zich bij het protest. Hij noemt het advies van Bijleveld ‘ongehoord’:
De staatssecretaris zou deze gebieden moeten steunen, bijvoorbeeld door het op peil houden van het voorzieningenniveau, en het gebruik maken van de enorme innovatiekracht van het platteland”.
foto: Dik Nicolai

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.