Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kritiek op Duitse machtshouding in eurocrisis groeit

  •  
30-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Euro_adelaar_300.jpg
Rentelasten Spanje en Italië moeten opnieuw worden verlicht. Ook Blair roept Duitsland op de euro te redden
De druk op Duitsland om de euro te redden groeit. Volgens de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker moet de Europese Centrale Bank (ECB) snel zijn opkoopprogramma voor staatsobligaties hervatten om de rentelasten van Spanje en Italië te verlichten. Hoewel de ECB en het Europese noodfonds EFSF zich al voorbereiden op die stap, ligt de echte beslissing in handen van de politiek die door het steeds meer eurosceptisch wordende Duitsland wordt gedomineerd.
In Duitsland wordt openlijk gesproken over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Juncker vindt die houding not done. Door al te praten over de mogelijkheid om Griekenland uit de euro te weren zouden Duitse politici de eigen binnenlandse consumptie een extra stimulans willen geven.
Waarom veroorlooft Duitsland zich eigenlijk voortdurend de luxe binnenlandse politiek met de eurocrisis te vermengen? Wat blijft er nog over van dat wat we gemeen hebben, als alle zeventien regeringen dat zouden doen?”
In de Süddeutsche Zeitung zegt Juncker dat alle mogelijke middelen moeten worden ingezet om de euromunt te redden. “De wereld praat erover of de euro over een paar maanden nog wel bestaat.”
Ook de voormalige Britse premier Blair roept Duitsland op de euro te redden. Hij snapt dat er veel van Duitsland wordt gevraagd, maar dat het uit alle slechte opties de beste moet kiezen om de euro in stand te houden.
Duitsland moet de reddingsmechanismes financieren, een hogere inflatie aanvaarden en zich garant stellen voor de schulden van landen die de noodzakelijke hervormingen niet hebben doorgevoerd”, zegt Blair in Bild.
Het nu opgeven van de euro is volgens hem niet alleen rampzalig voor de politiek maar ook op economisch vlak.
De publieke opinie in Duitsland staat grotendeels vijandig tegenover steunmaatregelen voor lidstaten in moeilijkheden. Volgens een peiling in het Duitse dagblad Bild denkt 51 procent van de Duitsers dat hun land er beter aan toe is als het uit de euro zou stappen. 71 procent vindt dat Griekenland uit de eurozone gezet moet worden als het zijn bezuinigingstoezeggingen niet nakomt.
cc-foto: Skley Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.