98

Kritiek op functioneren Kamervoorzitter zwelt aan

Dit zijn geen beginnersfouten meer ... Irritatie duikt steeds weer op ... Van Miltenburg: 'Nee! Nee! Nee!'

Er valt steeds meer kritiek te beluisteren op het functioneren van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Binnen en buiten de Kamer wordt openlijk gemopperd over de manier waarop ze debatten leidt, of liever gezegd: dat niet doet.


De voortdurende irritaties van Kamervoorzitter… door Joop-nl

“Ik zal er als voorzitter op toezien dat emoties de ruimte krijgen, maar nooit de overhand. Ik zal soepel zijn als het kan en streng als het moet. Maar altijd rechtvaardig.” Met die woorden stelde Anouchka van Miltenburg (VVD) zichzelf in september kandidaat voor het Kamervoorzitterschap. Vrolijk wilde ze ook zijn. Emoties krijgen echter steeds vaker de overhand, maar dan vooral bij haarzelf. En het zijn geen uitingen van vrolijkheid. Haar klagend gezucht is vaak luid en duidelijk te horen. En ze roept zo indringend ‘nee, nee, nee’ dat het een handelsmerk is geworden.

Haar strengheid lijkt te vaak gecamoufleerd onvermogen en vooral contraproductief te werken. In plaats van dat vergaderingen er sneller en gestructureerder door verlopen gaat tijd verloren met ellenlange uitwijdingen over haar werkwijze.

Zie hierboven de video met een compilatie van confrontaties. Marianne Thieme die woedend wordt omdat ze geen vraag mag stellen en wordt toegesproken als een kleuter. Het VVD-Kamerlid Verheijen dat kritiek op PVV-prominent Stassen moet terugnemen, wat tot een bezorgde reactie van D66-leider Pechtold leidt. CU-leider Slob die voor het eerst in z’n leven in opstand komt tegen de Kamervoorzitter omdat hij over een belangrijke kwestie geen vraag mag stellen. SP-leider Roemer en andere Kamerleden vallen hem bij. En tot slot een befaamde ‘Nee! Nee! Nee!’

Deze week kwam het weer tot een botsing. Er was een debat gepland over kinderopvang maar het kabinet had de gevraagde informatie daarvoor nog niet overlegd. Dus vroeg D66-Kamerlid Van Weyenberg namens een meerderheid om uitstel van het debat. Van Miltenburg wilde daar niet in meegaan omdat ze vindt dat debatten dan te lang op de wachtlijst komen. De Kamerleden reageerden verbaasd. Wat waren de opties? Het debat schrappen of door laten gaan zonder informatie? Van Miltenburg:

Ik weet dat iedereen nu geïrriteerd is over mijn handelwijze. Als u vindt dat het Reglement van Orde op dit punt moet worden aangepast, dan kunt u daar een voorstel voor doen.

Het is een favoriete term van haar: ‘geïrriteerd’. Ze zegt bij voorkeur dat anderen het zijn maar net als bij de emoties laat ze de irritatie vooral zelf merken. “Dat zien we veel te vaak, een geïrriteerde Kamervoorzitter,” constateerde Peter Kee, parlementair redacteur bij Pauw & Witteman, woensdag bij Midweek Den Haag (vanaf 7:00).

In het begin leek het te gaan om beginnersfouten. Iedere Kamervoorzitter moet immers aan de nieuwe rol wennen. Maar steeds wordt duidelijker dat het om een structureel probleem lijkt te gaan. Ze lijkt geen vat te hebben op debatten, dan wel bang te zijn de greep te verliezen. Wat vaak op het zelfde neerkomt: overreageren.

Kamerbreed heerst er ontevredenheid over haar functioneren. Eind vorig jaar werd er – anoniem – hardop geklaagd over haar werkwijze, onthulde BNR (met een tegenreactie van oud-voorzitter Frans Weisglas). De hardste kritiek kwam uit haar eigen VVD: Geforceerd, krampachtig en weinig sensitief werd ze genoemd. De Kamerleden stelden dat het snel beter moest worden. Want anders… Tja, wat dan anders? Een Kamervoorzitter wordt voor een hele zittingsperiode gekozen.

Van Miltenburg kan hoogstens uit zichzelf iets anders gaan doen. Volgens Kee zijn er partijen die hopen dat ze snel een emotionele uitbarsting krijgt, dat zou dan meteen haar vertrek kunnen inluiden.

Geef een reactie

Laatste reacties (98)