186

Kritiek op jokkende Weekers zwelt aan

Update: Weekers verzuimt brief aan Tweede Kamer te sturen ... Tweede Kamerleden uiten kritiek

Staatssecretaris Frans Weekers jokt als hij zegt dat hij niet wist van wat de ‘Bulgarenfraude’ is. Dat zegt AbvaKabo-voorzitter Corrie van Brenk vrijdag tegenover BNR. Eerder verklaarde de staatssecretaris in de Tweede Kamer niet te hebben geweten van de fraude, die aan het licht kwam door een uitzending van KRO Brandpunt. Hierin werd aangetoond dat Bulgaren voor duizenden euro’s ten onrechte Nederlandse zorg- en huurtoeslagen opstreken.

Get Microsoft Silverlight
Updates onderaan artikel

Een heleboel mensen die nooit in Nederland gewoond hebben profiteren van een AOW-uitkering, zegt Van Brenk bij BNR.

Onze leden hebben die punten gemaakt en ook oplossingen aangedragen. En de staatssecretaris doet er niets mee. Als ik het voor het zeggen had, dan was Weekers niet weggekomen met: ‘ik heb nog even meer tijd nodig’. Ik vind dat dit niet kan. Ik zou me als Kamerlid voorgelogen voelen.”

“Een jaar geleden hebben de Abvakabo-leden van de Belastingdienst een zwartboek gepresenteerd waarin dit naar voren kwam. Er zijn vragen over gesteld, dus hij wíst wat dat was. We hebben een maand geleden een nieuw rapport gepresenteerd over de misstanden, met de suggestie om de toeslagen rechtstreeks over te maken, omdat er ongelofelijk veel mensen in Nederland zijn die in feite ‘van de wind leven’.

De Tweede Kamer moet maar oordelen of Weekers aan kan blijven of niet, aldus van Brenk.

Weekers zegt dat de Belastingdienst jaarlijks honderden fraudezaken bekijkt. Het merendeel zou niet aan hem worden gemeld. Deze informatie zou hij volgens ambtenaren wel moeten hebben. Ze beklaagden zich tegen de pers dat de staatssecretaris zou liegen. Tegenover EenVandaag verklaart Weekers nu dat ‘emoties’ daar een rol bij zouden hebben gespeeld. Het betreffende rapport is ‘in ieder geval niet op mijn bureau terecht gekomen’, aldus de staatssecretaris.

Update 20.00

Door zichzelf in het programma EenVandaag al vrij te pleiten, passeert de staatssecretaris de Tweede Kamer. Vrijdagavond zou de Tweede Kamer een brief ontvangen met een feitenrelaas, maar die is er nog steeds niet. Dat nam niet weg dat Weekers in EenVandaag een pleidooi hield voor zijn ‘onschuld’. Op 14 mei wordt in de Kamer gedebatteerd over het onderwerp.

D66-leider Alexander Pechtold laat op twitter weten:

Weekers solliciteert naar een enkeltje richting Koning, zoals hij de Kamer informeert.”

Financieel woordvoerder van D66, Steven van Weyen, eveneens op het sociale medium (sic):

Begrijp nu waarom brief vorige week nog niet maar Kamer kon. Weekers moest verhaal eerst oefen op tv @eenvandaag

CDA’er Pieter Omtzigt:

Geen Weekers Brief, waar we week op wachten? Wel optreden bij EenVandaag? Solliciteert hij ergens naar?”

Update 00.00

Staatssecretaris Weekers zou uiterlijk vrijdag de Tweede Kamer informeren middels een brief. Het is hem niet gelukt om deze op tijd af te krijgen. De Tweede Kamer had vorige week donderdag al om een brief gevraagd, maar toen zei Weekers dat hij meer tijd nodig had. De Kamer gaf de staatssecretaris toen tot en met vrijdag 3 mei de tijd.

BNR: ‘Weekers jokte over Bulgarenfraude’

Update 4 mei
Ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher was al eerder op de hoogte:

“Asscher kreeg van zijn ambtenaren te horen dat zij meewerkten aan een onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD. Het is niet zijn taak om Weekers te informeren over een onderzoek dat door diens eigen opsporingsdienst wordt uitgevoerd.”

Verschillende partijen lieten zich vanmorgen kritisch uit over de gang van zaken. Emile Roemer van de SP gebruikte in een interview op Radio 1 vanmorgen het woord “knullig”. Ook leden van D66, CDA en SGP lieten hun onvrede blijken.

NRC: ‘Asscher vond informeren Weekers over fraude niet nodig

Geef een reactie

Laatste reacties (186)