22

Kritiek op Sarkozy zwelt aan vanwege deportatie Roma

President krijgt volle laag nu de Franse politiek terugkeert van reces

Het vuur wordt Sarkozy van alle kanten aan de schenen gelegd. De uitzetting van Roma zorgt voor veel tegenstand van zowel linkse als rechtse Franse politici. De EU zoekt uit of het uitzetten van de Roma in strijdt is met de Europese wetten. En ook met Roemenië en Bulgarije ligt Sarkozy in de clinch. De Oostbloklanden vinden de Roma een ‘Frans probleem’.

France 24 schrijft dat Sarkozy de komende tijd te maken krijgt met zijn grootste beproeving. Het Franse politieke jaar begon woensdag onrustig nadat ex-premier en rivaal Dominique de Villepin in een opiniestuk in Le Monde Sarkozy’s veiligheids- en immigratiebeleid een ‘smet op de Franse vlag’ noemde:

“Sarkozy heeft morele schuld, hij heeft een collectieve fout begaan uit onze naam, tegen de republiek en ook tegen Frankrijk.” 

Villepin wordt in Frankrijk gezien als een serieuze presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2012. In Le Monde spraken eerder deze week belangrijke personen uit de Franse politiek, waaronder een prominente partijgenoot van Sarkozy, het Vaticaan en de Verenigde Naties zich kritisch uit over het beleid van Sarkozy.

Inmiddels hebben 600 Roma Frankrijk verlaten. Wie vrijwillig vertrok kreeg 300 euro mee, wie niet wil, wordt over een maand gedwongen op het vliegtuig gezet. Roemeense en Bulgaarse bewindslieden zijn inmiddels gearriveerd in Parijs om met de Franse overheid in discussie te gaan over de uitzetting van de Roma en woonwagenbewoners. Ze zijn het niet eens met Frankrijk’s harde deportatiebeleid.

De autoriteiten in Parijs beweren dat de Roma een Roemeens probleem zijn. in Boekarest wordt het als een Europees probleem beschouwd. Het is niet gemakkelijk om deze twee visies met elkaar te verzoenen”, zegt Mirel Bran, France 24 correspondent in Boekarest. De uitgezette Roma die in hun thuisland zijn aangekomen, praten nu al openlijk zo snel mogelijk naar Frankrijk terug te keren. “We gaan lopend terug als we moeten, ook al duurt het een jaar”, zegt een net uitgezette Roma in Barbulesti, een stad 60 kilometer van Boekarest.

Frankrijk zet Roma uit die drie maanden werkloos door Frankrijk slenteren. Daarmee beweert ze geen enkele Europese regels te schenden. Viviane Reding, Europees Commissaris van Justitie is daar niet zo zeker van. De Volkskrant schrijft dat Reding gaat uitzoeken in hoeverre het massaal uitzetten van Roma in overeenstemming is met het EU-recht. Volgende week geeft ze daarover meer uitsluitsel. In haar verklaring zegt ze de ‘openlijk discriminerende retoriek in sommige lidstaten’ over de Roma te betreuren. Fractieleider Guy Verhofstadt zei onlangs dat Frankrijk de Europese waarden belachelijk maakt.

Frankrijk riep eerder de hulp van de EU in om Roemenië te dwingen om te uitgezette Roma op te vangen, maar de kans is groot dat die nog even op zich laat wachten nu eerst een onderzoek wordt ingesteld. In juni oordeelde een commissie van de Verenigde Naties dat Frankrijk niet genoeg doet om racisme te bestrijden.

France 24: Romanian officials in Paris to discuss deportation of Roma
France 24: Former PM calls security crackdown ‘stain of shame’ on French flag
France 24: Sarkozy faces dissent as govt ends summer recess
De Volkskrant: Brussel buigt zich over uitzetting Roma

cc-foto: OECD

Geef een reactie

Laatste reacties (22)