56

Kritiek op toespraak paus in Europees Parlement

Religieuze speech van een paus hoort niet thuis in Europees parlement, vindt D66

Paus Franciscus is dinsdag in Straatsburg om verschillende Europese instellingen te bezoeken. Ook hield hij een speech in het Europees Parlement. D66 Europa vindt het ongepast dat de paus een podium krijgt in het hart van de Europese democratie, zegt Europarlementariër Sophie in ’t Veld.

Een religieuze toespraak van de paus hoort niet thuis in het Europees Parlement. (..) Het parlement is niet zomaar een vergaderzaal. Het is een plek waar alle burgers zijn vertegenwoordigd. De paus uitnodigen is prima, maar er had beter iets buiten de zittingszaal georganiseerd kunnen worden.

Paus Franciscus is in Straatsburg op uitnodiging van de Duitse voorzitter van het Europees Parlement. De komst van de paus legt de Europese verhoudingen bloot: de seculieren die vinden dat in seculiere Europese instellingen de paus niet thuishoort, tegenover religieuze politieke fracties die willen dat de parlementariers op zijn minst het verhaal van de paus aanhoren. Zo zegt ook Europarlementariër voor het CDA Esther de Lange:

Hij is voor veel mensen een voorbeeld en brengt juist een boodschap van verzoening.

Feministen zijn fel tegen de komst en droegen t-shirts met de tekst ‘de paus is geen politicus’ erop geschreven. De paus zal het Europees Parlement, de Raad van Europa en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens aandoen. 

Cc-foto: Still uit YouTube EUInside

Geef een reactie

Laatste reacties (56)