Laatste update 16:15
43

Kritiek op Trump van opperbevelhebber VS: “IS is verre van verslagen”

De hoogste Amerikaanse militair in het Midden-Oosten, bevelhebber van het US Central Command Joseph Votel, heeft openlijk kritiek geuit op zijn president Donald Trump. Tijdens een interview met CNN hekelde hij de beslissing van Trump om de Amerikaanse troepen terug te roepen uit Syrië. Votel is verantwoordelijk voor alle militaire operaties in Syrië, Irak, Afghanistan en de Golfstaten. “Dat zou niet mijn militair advies geweest zijn… ik zou dat voorstel niet gedaan hebben,” zei hij tegen CNN.

Trump heeft hem niet om advies gevraagd, liet hij al eerder weten. Hij vindt zijn bewering dat IS zo goed als verslagen is sterk overdreven en hij is niet de enige. Minister van Defensie James Mattis stapte op omdat hij zich niet kon vinden in de terugtrekking. Ook de hoogste ambtenaar die de leiding had over de anti-IS-campagne nam om die reden ontslag. Votel:

IS heeft nog altijd leiders, strijders en middelen en onze permanente militaire aanwezigheid is noodzakelijk om verder tegen dat netwerk te strijden.

In hetzelfde interview schaart Votel zich weliswaar achter de mensen die Iran een bedreiging vinden voor het Midden-Oosten, hij zegt tegelijkertijd te erkennen dat het land zich heeft gehouden aan haar verplichtingen zoals die zijn vastgelegd in het atoomakkoord.

Cc-foto: US Naval War College

Geef een reactie

Laatste reacties (43)