Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kritiek Teeven verbaast rechters

  •  
16-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
teeven300_17.jpg
Teeven vindt dat rechters vaker een combinatiestraf aan veelplegers moet opleggen maar volgens de rechters kan dit alleen wanneer het Openbaar Ministerie dit eist 
De kritiek van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie dat rechters in Nederland te weinig een combinatiestraf opleggen aan veelplegers, kan niet op herkenning rekenen bij de rechters zelf. Zij reageerden donderdag vol verbazing op de aantijgingen.
De Raad voor de Rechtspraak:
We herkennen ons niet in dat beeld. (..) ISD is een ingrijpende maatregel die rechters zo’n 300 keer per jaar opleggen. In het algemeen is het zo dat de rechter erop let of een straf passend is, met het beste effect op de dader en de samenleving. Hij is daarbij onafhankelijk en onpartijdig.
De rechter kan trouwens deze maatregel alleen opleggen wanneer het Openbaar Ministerie deze straf ook eist. Volgens de Raad voor de Rechtspraak is dat de eerste stap naar een eventuele ruimere toepassing van de maatregel. ISD is gericht op mensen die zich vaak schuldig maken aan zogenaamde ‘kleine criminaliteit’. Veelal drugsverslaafden en mensen met mentale problemen.
De Raad voor de Rechtspraak:
Rechters hebben geen bedenkingen bij het instrument, wel bij het uitvoering in de praktijk. (..) De reden is dat de behandeling van de veroordeelden in veel gevallen onvoldoende uit de verf komt. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Rechters moeten erop kunnen vertrouwen dat de maatregel in de praktijk zo wordt uitgevoerd als die bedoeld is: als combinatie van detentie en behandeling. Juist dan levert de ISD-maatregel namelijk het meeste op.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.