130

‘Kritisch GroenLinks’ verzet zich tegen samenwerking met D66


Linkerflank van GroenLinks wil samen met de SP en niet opschuiven naar het midden

Negen ‘kritische’ leden van de GroenLinks roepen fractievoorzitter Jolande Sap op niet met D66 samen te werken. De koers die door oud-fractieleider Femke Halsema werd voortgezet en opgenomen door Sap zien zij als een opschuiving naar het midden. Zij vinden solidariteit, rechtvaardigheid en collectieve zorg belangrijkere peilers voor een linkse samenwerking dan ‘progressiviteit’.

Trouw meldt dat de negen leden onder de titel ‘Kritisch GroenLinks’ een oproep doen aan alle leden om te praten over een motie die wordt ingediend bij het partijcongres in februari. Ze willen samenwerking met D66 voorkomen.

Linkse samenwerking is in de visie van Femke samensmelting van GroenLinks, PvdA en D66 en het op afstand houden van de SP. Want die is ‘conservatief’ en wij zijn ‘modern’”, schrijft Kritisch GroenLinks in een nieuwsbrief. “Maar linkse samenwerking betekent toch eigenlijk heel wat anders.” […] “Eind 2008 werd een nieuw beginselprogram vastgesteld. Niets wees erop dat Groenlinks een grote middenpartij moest worden door samen te gaan met andere middenpartijen. Hoe heeft dat zo snel kunnen veranderen? GroenLinks-kiezers staan al jaren links van de PvdA en hebben weinig op met D66. GroenLinks heeft bij D66 weinig te zoeken.

Trouw: ‘GroenLinks moet wegblijven bij D66’

Geef een reactie

Laatste reacties (130)