13

Kritische vingerafdrukexperts de mond gesnoerd

Topambtenaren hebben jarenlang waarschuwingen genegeerd over risico's biometrisch paspoort ... Verzet tegen opslag vingerafdrukken neemt toe

Een ambtenaar en een onderzoeker werden bestempeld als ‘persona non grata’ omdat ze kritiek hadden op de opname van vingerafdrukken in het nieuwe paspoort. Dat bleek woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, zo meldt de Volkskrant vandaag. In de Kamer, maar ook bij gemeenten neemt het verzet tegen de opslag van vingerafdrukken toe.

De Volkskrant (papieren versie) schrijft dat zeven experts en twee oud-ambtenaren tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer het beeld schetsten dat het biometrisch paspoort er per se moest komen. De krant citeert Arnout Ruifrok van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI): 

De redenering was: als je alles weglaat wat fout gaat, dan gaat het dus best wel goed.” 

De Paspoortwet, meet daarin de opname van vingerafdrukken, werd in 2008 door de Kamer aangenomen, maar nu is een meerderheid tegen. De partijen in de Kamer reageerden geschokt op het relaas van de deskundigen. SP, D66 en PvdA pleiten voor een onafhankelijk onderzoek.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)